Dyrene i Afrika

Det ser jo litt pussig ut, da, når pene, blonde Trude Mostue fra Ski, springer tungpustet femti meter bak en gjeng staute menn fra Storbritannia og Afrika på steppene i Kalahari på jakt etter en sjiraff.

Mennene surrer sjiraffen inn i et tau, og når det digre dyret segner om på bakken, så kommer Trude med en diger sprøyte. For injeksjonen er det Trude som må ta seg av, hun er tross alt veterinær, og ikke minst TV-stjerne. Sjiraffen skal tvangsflyttes fra ett sted til et annet i ørkenen i Botswana, og Trude og hennes kollega Steve Leonard skal besørge bedøvelsen av det stakkars dyret. Først har Steve, sittende i et helikopter, skutt sjiraffen med bedøvelsespil, men fordi bedøvelsen er såpass sterk, må Trude komme etter med motgift når sjiraffen er skutt. Hun er der for å redde sjiraffen som Steve har skutt, kan du si, og hvis ikke hun handler raskt, så dør sjiraffen.

Nære på

Jeg tviler vel på om afrikanerne hadde hatt nevneverdige problemer med å bedøve, redde og flytte sjiraffen sjøl, men når Trude og Steve først er i Afrika for å lage TV-programmer, så er det jo greit å holde henne sysselsatt. Trude bøyer seg ned og famler etter sjiraffens blodåre. Hun er fryktelig nervøs, sier hun, terribly stressed , for hvis hun ikke finner blodåra, så dør sjiraffen. Trude er til daglig veterinær i Bristol i England. Der er det naturlig nok sjelden sjiraffer på besøk. Trude visste ikke at det skulle være så vanskelig å finne den dumme åra, sjiraffer har så mye muskler i halsen, og like før livet ebber ut, kommer en kar ved navn Mike til sjiraffens unnsetning og finner blodåra. Sjiraffen ligger halvdød på bakken, men den ser ut til å klare seg, og Trude sier puh, det var nære på.

Ebony and ivory

Deretter hjelper Trude en liten, utmagret antilopekalv med å få i seg melk fra tåteflaske, og Steven hjelper en bøffel som har viklet seg fast i et gjerde. Så underviser de noen lokale barn i pytonslangens anatomi, og deretter setter de kursen nordover. De kjører seg fast i et vannhull, og ut av bushen kommer en gjeng afrikanere og hjelper dem videre. Det synes Trude er helt amazing. Ville vi fått så mye hjelp noe annet sted i verden? undrer hun. Fattige svarte hjelper rike hvite. Og alle smiler. Ebony and ivory, liksom. Én ting er å være med til Trudes klinikk hjemme i Bristol. BBC har funnet henne og gjort henne til stjerne, og det hele er selvsagt konstruert virkelighet, men hun er i det minste på sin egen arbeidsplass. Nå flyr hun rundt i Afrika og blomstrer. Som en slags lady Diana. Og lokalbefolkningen tror antakelig at de har å gjøre med en filmstjerne, ikke en veterinær.

Men det har de jo langt på vei rett i.