MÅTTE DROPPE ARTISTER: Den lave kronekursen har skapt hodebry for Stavernfestivalen, som har måttet droppe å legge inn bud på artister fordi det rett og slett har blitt for dyrt. Her fra Øyafestivalen i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅTTE DROPPE ARTISTER: Den lave kronekursen har skapt hodebry for Stavernfestivalen, som har måttet droppe å legge inn bud på artister fordi det rett og slett har blitt for dyrt. Her fra Øyafestivalen i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Dyrere artister gir dyrere billetter

Svak krone koster flesk for norske festivalarrangører, som forventer høyere billettpriser i framtida. 

(Dagbladet): Festivalsommeren er i gang, og det florerer av små og store musikkfestivaler over hele landet.

For mange er det et av årets store høydepunkter, og flere velger å sikre seg billetter til de store festivalene lenge før programmet er klart.

Men for enkelte festivalarrangører har det vært en stor utfordring å booke artister. Nå som krona er svak, er det ekstra dyrt å betale for utenlandske artister.

- Ekstremt mye dyrere

Stavernfestivalen har i år Neil Young og Ellie Goulding blant de store internasjonale artistene på programmet. Selv om de er veldig fornøyd med årets program, legger ikke festivalarrangøren skjul på at de har måttet droppe flere artister av økonomiske årsaker.

- Det er ekstremt mye dyrere å booke artister nå. Det er flere artister vi ikke har kunnet legge inn bud på, fordi kursen har vært for høy, sier bookingansvarlig for Stavernfestivalen, Roger Albin, til Dagbladet.

- Det er som å by på en leilighet. Man kan ikke bli sur for at artistene sier nei, heller. Du selger ikke leiligheten din til halv pris bare fordi kjøper har dårlig råd, sier han videre.

Kjøper valuta

Internasjonale artister betales gjerne med euro eller amerikanske dollar. For to år siden kostet en amerikansk dollar i underkant av 6 norske kroner - nå koster den 8,23 kroner. En euro kostet 7,80 kroner i 2013. Nå ligger kursen på 9,40 norske kroner for en euro.

- For noen år var den amerikanske dollaren helt nede i 5,20 kroner. En artist til 100000 dollar vil dermed koste 320 000 kroner mer i dag, sier Albin.

Noen festivaler har valgt å kjøpe inn valuta, for på den måten å vite hvilken kurs de opererer med når de skal betale for utenlandske artister.

- Vi valgte å la være å gjøre det. Det angrer jeg på nå, selvfølgelig. Men du skal sitte med egenkapital for å få til noe sånt, sier Albin.

Mer kostbare

Øyafestivalen i Oslo sier det har vært utfordrende å få til en god booking av utenlandske artister, men mener de har klart å få til et sterkt program likevel. Blant de internasjonale artistene på årets program finner vi PJ Harvey, Massive Attack, The Avalanches og New Order.

- Vi ser det som en utfordring i de kommende årene, dersom situasjonen blir lik. Utenlandske artister blir mer kostbare, sier PR-sjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød.

Han sier en ekstra utfordring er at det har blitt flere kommersielle arrangementer i USA.

- Med en stadig prisøkning på amerikanske navn, kan det hende at publikum må betale betydelig mer for amerikanske artister sammenliknet med de europeiske, sier Prangerød.

Dyrere billetter

Daglig leder i interesseorganisasjonen Norske konsertarrangører, Torbjørn Heitmann Valum, sier de merket fallet i kronekursen mest i fjor.

- Da ble det 30 prosent dyrere å betale for utenlandske artister i løpet av våren.

Han sier hans inntrykk er at det fortsatt går veldig bra med festivalbransjen, men at arrangørene nok er litt mer nøkterne med hva de bruker penger på.

- Norske arrangører er flinke til å planlegge, og da må man tilpasse billettpriser etter økonomien. Billettprisene er lave i forhold til den generelle kostnadsøkningen. Når de utenlandske artistene blir dyrere, er det naturlig at billettene også blir dyrere.