Dyrets dag

BIBELEN: «Den som har forstand, kan regne ut dyrets tall! for det er et menneskes tall, og dets tall er seks hundre og seks og seksti». Johannes Åpenbaring 13.18.Et av innslagene på dagens utsatte Rolling Stones-konsert ville vært «Sympathy for the Devil». Jaggers flørt med okkultisme er ikke særlig oppsiktsvekkende i dag, men slike erklæringer var nok til å bringe horder troende i forbønn for noen tiår siden.Rock og lefling med mørket er gammelt nytt. Black Sabbath og Led Zeppelin var tidlig ute med okkulte symboler, og skapte et perfekt utgangspunkt for mytebygging i en grå og religiøs industrihverdag i England. Slik har det ballet på seg, helt til dansen rundt det svarte alteret gikk så altfor langt i Norge på begynnelsen av 90-tallet.

I 2006 ER metal anerkjent som viktig norsk kultureksport. Men en ufarliggjøring av et uttrykk som er skapt for å sjokkere kan fort føre til bevegelsens fallitt. Ser man på helsetilstanden i dagens metallscene, er det derimot klart at sjangeren stikker dypere enn en gjeng guttevalpers trang til å skremme. Darkthrone ga i år ut sitt 12. studioalbum, og selv om mye av mystikken er borte, er de fortsatt sjeldent velsignet på den kreative siden. Satyricon har høstet toppkarakterer for «Now, Diabolical», en ivrig Oslo-avis har til og med servert tre 6-ere på rad. I tillegg har de ligget fem uker på salgslisten - rekord for et band av det kaliberet. Dimmu Borgir ble med «Death Cult Armageddon» første black metal-band som solgte 100 000 i USA, og norsk metal er tatt inn i varmen på kortfilmfestivalen i Grimstad, hvor Enslaved står for musikken til stumfilmatiseringen av Ibsens Terje Vigen.

SAMTIDIG SOM ekstremvarianten bekrefter sin relevans, begynner også andre former for metal å gjøre seg gjeldende. Stonerdoom-bandet Sahg gikk ut av det blå inn på VG-lista, mens Bryne-veganerne i Purified in Blood har blandet hardcore og metal til et brygg så sterkt at de vant Alarm-pris foran Turboneger og Kaizers Orchestra for Beste Liveband.Når de britiske legendene Iron Maiden runder av metalåret i Bergen og Norge, blir et av høydepunktene «The Number of the Beast» med frasen «666 - the one for you and me». Om vi ikke skal tolke Maidens profetier bokstavelig, er det i hvert fall åpenbart at norsk metal lever og vokser bedre enn på lenge.