DEBATT

Dyrevernalliansen tar feil

Pelsdyr er en like naturlig del av norsk landbruk som kyr, høns og gris.

HUSDYR: Norske pelsdyr er godt tilpasset burmiljøet, skriver artikkelforfatterne. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB Scanpix
HUSDYR: Norske pelsdyr er godt tilpasset burmiljøet, skriver artikkelforfatterne. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Live Kleveland og Susanna Lybæk i Dyrevernalliansen mener reven og minken aldri vil trives i bur. De nevner blant annet dyrenes behov for å jakte og streife. Behovet for jakt og streif er en atferd som utløses av behovet for mat. Alle pelsdyr har god tilgang på mat, noe som reduserer behovet for streif kraftig.

Kleveland og Lybæk påpeker at ulike faginstanser vil gå inn for en styrt avvikling. I 2009 gjorde Rådet for dyreetikk en ny vurdering av pelsdyrhold. Rådet anbefaler ikke en avvikling og peker på alt det positive som har skjedd i avlsarbeidet.

I 2013 ble Pelsdyrutvalget nedsatt av regjeringen for å gjøre en grundig og faglig gjennomgang av pelsdyrnæringen. Flertallet i utvalget anbefaler en bærekraftig utvikling. Utvalget kommer også med en rekke anbefalinger om tiltak som skal sikre en god og bærekraftig driftsform i fremtiden.

Norske pelsdyr er domestisert i over 100 år. Reven og minken som bor på gården har derfor et helt annet lynne og andre behov enn dyrene som lever i naturen. De siste årene er det gjort flere tiltak for at dyrene skal ha det godt - økt burstørrelse, liggehyller og aktivitetsobjekter som motvirker tannstein.

I Pelsdyrungdommen er vi opptatt av førstehåndskunnskap og at de som er interessert besøker pelsdyrgårdene for å se næringen med egne øyne. Norske pelsdyr er godt tilpasset burmiljøet. De er rolige, tillitsfulle og ikke minst en like naturlig del av norsk landbruk som kyr, høns og gris.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer