Dyrkes som kulthelter

På en drøy uke har a-ha solgt til gullplate av sitt nye album «Minor Earth, Major Sky» både i Tyskland og Norge. Men helt uavhengig av comebacket har a-ha sikret seg status som et internasjonalet kultfenomen.

Siden den ble lagt ut for salg forrige mandag har a-has comeback-plate solgt 150 000 eksemplarer i Tyskland. I morgen debuterer trolig Minor Earth blant de fem øverste på den tyske albumlista. Singelen «Summer Moved On» er nummer åtte i Tyskland.

I Norge løper publikum til butikkene for å sikre seg a-has første plate siden 1993. Etter fem salgsdager her hjemme har Minor Earth (41 000) solgt mer enn hva forgjengeren «Memorial Beach» (35 000) gjorde på sju år. Dermed har WEA Germany fått en pangstart i sitt forsøk på å re-etablere a-ha som popstjerner i 2000.

Men mens resten av verden brukte 90-tallet til å glemme a-ha, har den internasjonale menigheten av fans har aldri gitt slipp på sitt kultband fra det høye nord.

Kjøper Jesu liv

- Kulten rundt a-ha er den rene Grand Prix-klubben, fastslår produktsjef Mikkel Riedel i Akers Mic. Hver måned selger butikkens postordreavdeling mellom 20 og 25 eksemplarer av Morten Harkets konseptalbum «Poetenes Evangelium» til fans over hele verden.

Evangelium var ingen stor suksess da den ble gitt ut av Kirkelig Kulturverksted i 1993. Platen med Jesu liv i norsk lyrikk som tema - med tekster av blant annet Jens Bjørneboe, Inger Hagerup og Kaj Skagen - var da heller ikke tenkt som noen stor kommersiell utgivelse. Men takket være a-ha dyrkingen er plata sikret et stabilt salg.

- Særlig i Tyskland er det åpenbart stor kultinteresse for alt som er relatert til a-ha. Men også fra Australia, USA og Sør-Amerika får vi en jevn tilstrømning av bestillinger på Harkets norskspråklige soloskiver, og på de to siste Savoy-platene som ikke har hatt distribusjon utenfor Norge, forteller Riedel.

Et pling-plong er nok

«Poetenes Evangelium» er imidlertid langt fra den mest obskure plata a-ha dyrkerne jakter på. Magne Furuholmens filmmusikk til «1732 Høtten», soundtracket til «Kamilla og Tyven» - der Morten synger på ett kutt, Ragnar Bjerkreims «Missa Caritatis» (Harket synger på to låter) og det famøse soloalbumet til Camilla Harket er andre objekter som menigheten er ute etter.

- Det er endel der ute som skal ha alle plater med tilknytning til a-ha. Om en av a-ha gutta har sagt pling-plong på en eller annen plate, kan det virke som det er nok til at den blir et samleobjekt, forteller Riedel. Akers Mic har opprettet en egen engelskspråklig hjemmeside for å mette fanatikernes behov.

- Det er verdt å merke seg at interessen rundt gruppa har vært stabil gjennom alle de årene de har vært vekke, sier han.

Dyrkes på Malta

Øystein Hagerup fra Storebø i Hordaland driver fansiden The Swing Of Things. Det er bare en av vel 60 a-ha sider på nettet. Et 20-tall land er representert med egne sider for a-ha, deriblant Brasil, Canada, USA, Russland, Estland, Litauen, Polen, Slovakia, Malta, Italia, Frankrike, Portugal, Nederland, England og Sverige.

- a-ha dyrkingen har vært holdt levende gjennom nettet. På en mailingliste startet i USA diskuterer a-ha daglig av nærmere 700 fans. Det er verdt å merke seg at det er langt flere tyske fans representert på lista enn nordmenn, forteller Hagerup.

Han betegner førsteutgaven av «Take On Me» - trykket opp i kun 30 eksemplarer - som det ultimate samleobjektet for en a-ha fan. «Fakkeltog»-albumet til Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoys første band Bridges står også høyt i kurs.

- a-ha interessen har vært holdt levende på nettet i alle disse årene. Noen er helt ekstreme. De limer seg på bandet og dytter og tar på de når de får mulighet. Det blir litt spesielt når relativt voksne fans spør Morten; can you please touch my shoulder?, forteller a-ha manager Erling Johannessen.

- Men selvsagt setter gutta pris på menigheten. Samtidig forteller 160000 solgte singler i Tyskland at de nå har klart å nå langt utover kulten igjen, avslutter han.

<B>GULLGUTTER IGJEN:</B> Paul Waktaar Savoy, Magne Furuholmen og Morten Harket kan glede seg over nye platetrofeer.