Dyrt, tungvint og gammeldags

Det fins noe grunnleggende irrasjonelt på bygda, og det er derfor vi liker den.

SULLER: I dag sitter norske bønder oppi de altfor bratte dalsidene og suller for hver sin nepe. Det er for smått, og den eneste grunnen til at det fortsatt lar seg gjøre er at de subsidieres i alle kroppsåpninger, skriver vår helgespaltist Knut Nærum. Illustrasjon: Flu Hartberg
SULLER: I dag sitter norske bønder oppi de altfor bratte dalsidene og suller for hver sin nepe. Det er for smått, og den eneste grunnen til at det fortsatt lar seg gjøre er at de subsidieres i alle kroppsåpninger, skriver vår helgespaltist Knut Nærum. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ingen liker å bli lurt. Det er ikke bare navnet på en kampanje Human-Etisk Forbund i 2012 lanserte mot klarsynte og prinsesser, det er til og med sant. Motviljen mot å bli lurt ligger under mye av både støtten til norsk EU-medlemskap, stordriftspolitikken i landbruket og kampen for kommunesammenslåing. Det er en motvilje som bygger på mistanken om at folk i distriktene marinerer seg i velstand på andres bekostning. At når utkantunger spretter opp og ned på kjempetrampolinene i utkanthagene, hager som er så store at det er umulig å se hvor hagen ender og naturen fortsetter, så er det vi som bor i byene som betaler for moroa.

Denne mistanken springer ut av økonomisk fornuft, fra overbevisningen om at landet kunne dekket befolkningens behov enklere, mer effektivt og ikke minst billigere for fellesskapet. I dag sitter norske bønder oppi de altfor bratte dalsidene og suller for hver sin nepe. Det er for smått, og den eneste grunnen til at det fortsatt lar seg gjøre er at de subsidieres i alle kroppsåpninger. Bøndene må drive mer effektivt eller finne seg noe annet å gjøre. Det handler om å bringe opplysningstida ut i hele landet. Trollene forsvant da utkanten fikk elektrisk lys. Nå trengs det skarpe økonomiske lyset som kan lyse opp enhver krok og fordrive de dumme, gammeldagse måtene å gjøre ting på. At hver bonde skal ha sin skurtresker, hver husklynge sin svømmehall og kultursekretær og poliklinikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.