Dyster Veum

Kjølige mysterier i en utrivelig verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En januardag i 1997 blir Varg Veum oppsøkt på kontoret av en prostituert kvinne, som er bekymret fordi en venninne har forsvunnet fra strøket.

Barnevern

Før oppdraget med å finne henne er over, har Veum snublet over en rekke døde mennesker, vært i livsfare flere ganger og avdekket en sak som omfatter både prostitusjon, heroin og barnemishandling.

Gunnar Staalesen har egentlig aldri skrevet kriminalromaner som har vært ren underholdning, men han har heller aldri levert en så gjennomført mørk og dyster bok som «Kalde hjerter». Barnevernsmannen Veum er aldri langt unna privatdetektiven ved samme navn, og her oppsøker han de som har havnet på bunnen av samfunnet i en historie som beskriver hvor galt det kan gå når noen bryr seg - på feil måte.

Håvamål

Fredag kveld hadde prostituerte Margrete Monsen sagt nei takk til en tur med to menn, men en annen jente hadde blitt med de samme typene, og kommet tilbake gråtende og oppbanket. Etter det forsvant Margrete, og nå er venninnen Hege så bekymret at hun oppsøker Varg Veum for å få hjelp.

Politiet tør hun ikke gå til, men siden Hege gikk på ungdomsskolen med Vargs sønn Thomas, føler hun at hun kan betro seg til ham.

Oppdraget fører Varg Veum i ufrivillig kontakt med to halliker, som også driver en mer legal virksomhet i investorbransjen. Den ene er en utpreget lederskikkelse, den andre en typisk tilhenger, som utmerker seg med å sitere fra Håvamål i tide og utide.

HOLDER KOKEN: Gunnar Staalesen har ikke tenkt å pensjonere Varg Veum foreløpig. Foto: SCANPIX
HOLDER KOKEN: Gunnar Staalesen har ikke tenkt å pensjonere Varg Veum foreløpig. Foto: SCANPIX Vis mer

Spennende og leseverdig

Men Veum havner også i kontakt med det som er igjen av den dysfunksjonelle familien til Margrete Monsen, et resultat av et uheldig sosialt eksperiment i regi av moralske krefter i nabolaget.

Ingen har noen grunn til å tvile på Varg Veums sosiale engasjement etter å ha lest «Kalde hjerter», men det er heller ingen grunn til å tvile på Gunnar Staalesens utmerkede evne til å skape en spennende og leseverdig kriminalroman.Han lar den sterke historien folde seg elegant ut, og selv om intrigen er relativt enkel, fyller han den med overraskende vrier og ikke minst med spennende dialoger.

Staalesen er dyktig til å gi de forskjellige personene liv og identitet med små, små detaljer i måten de uttrykker seg på, Veums samtaler blir aldri kjedelige, enten de er med pensjonerte skolefrøkner eller med russiske prostituerte.

Dyster Veum

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer