Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dystert i småbyen

Trist thriller fra Småby- Amerika

BOK: Småby-USA, tidlig på 80-tallet: Nedgangstider, arbeidsledighet, fraflytting, håpløshet - det er et grått og trist samfunn irsk-amerikanske Michael Collins beskriver i sin første roman på norsk.

«Det tapte livet» er lagt til en liten by i nærheten av Chicago. Til nå har byens viktigste nasjonale og globale betydning vært som teststed for nye matvarer: Den overvektige, hvite befolkningen fikk smake fram forskjellen på kremet peanøttsmør og grovt peanøttsmør, de spiste Filet{rsquo}O{rsquo}Fish før McDonald{rsquo}s verdenslanserte nyvinningen. Om ikke annet er dette stedet markedsførerne aldri glemte.

Politimannen Lawrence er bokas hovedperson, men han er verken helt eller antihelt. Han er bare en deprimert mann på noen og tretti, nedtrykt av skilsmisse, elendig økonomi og labre framtidsutsikter. Han nærmer seg med stor fart en dyp krise, og den framskyndes av en tragisk hendelse på selveste halloweeen.

I en løvhaug i veikanten finner Lawrence ei død jente på 3 år. Hun er påkjørt, bilføreren har ikke meldt fra om hendelsen og er for lengst borte. Men saken viser seg snart å få vidtrekkende konsekvenser. Mistanken faller på byens store - for ikke å si eneste - helt, fotballspilleren Kyle Johnson. Byens lag er i semifinalen i delstatsmesterskapet for første gang på 36 år, og alle fra borgermesteren og nedover har store forventninger til hva dette kan bety av nye muligheter. Det er nesten så de allerede hører turistene trampe mot byen.

Derfor vil både borgermesteren og politisjefen at Lawrence demper etterforskningen til de viktige kampene er ferdigspilt. Lokkemiddelet er at han skal få overta stillingen som politisjef når den tid kommer. Men Lawrence kan ikke la være å stikke nesa si i ting, og det fører ham ut i en situasjon hvor han får fiender på alle kanter.

Det er ingen store fakter i Collins\' drama, hvor den lille byens håpløshet er nærmest parallell med Lawrences. Etter hvert som han avdekker byens hemmeligheter, er han også med på å undergrave sin egen framtid, og det er ingen lystig situasjon for en mann som allerede balanserer på randen til den bunnløse avgrunnen.