Dystert og troverdig gutteportrett

Troverdig portrett av unggutten som ikke lar sin dystre livshistorie ta makten fra seg.

I utgangspunktet har han ikke så mye på sin side, 15-åringen Aleksander. Pappa «Senior» er vanekriminell som også er dømt for drap. Mamma er borte, men dukker etter hvert fram av tåka som tidligere narkoman og nåværende prostituert.

Hæge Follegg Pedersen tegner sin hovedperson på en så dyster bakgrunn som man vel kan tenke seg. «Du slipper ikke unna» er likevel ikke deprimerende lesning. Follegg Pedersen skaper et troverdig portrett av en unggutt som vekker medfølelse og avtvinger respekt.

Faktisk er det en lys bok, fordi den forteller om menneskets utrolige overlevelsesevner.

Det har vært en debatt blant annet her i Dagbladet om de kvinnelige 50- og 60-åringenes engasjement i barne- og ungdomslitteraturen. Follegg Pedersen er født i 1949, og viser med denne boka at den forsøksvis miskrediterte gruppa har sitt å fare med. Språklig er ikke boka noe festfyrverkeri, men det er en direkte form med gode replikker. Det er heller ikke noe ekstraordinært over dramaturgien. Men Aleksander vokser fram av boksidene, og hans skjebne skaper engasjement. Tar han makten i livet sitt her og nå, eller vil livshistorien tynge ham drepende ned? Det er en setting som er mer spennende enn svært mange oppfinnsomme kriminalplot. Historien fortelles med varme, klokskap og medfølelse. Kjenner jeg målgruppa rett, gjør det inntrykk det også.