HØRER DU? Nei, ikke veldig godt: Donald Trump fra et møte mandag. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HØRER DU? Nei, ikke veldig godt: Donald Trump fra et møte mandag. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Atomavtalen med Iran:

Dytter Iran inn i varmen

Donald Trump er politikkens trollmann. Nå er han i ferd med å gjøre det umulige, nemlig å skape en allianse med EU, Russland, Kina - og Iran - mot Trump. Det er trolldom.

Kommentar

Et møte med ambassadør i Mohammad Hassan Habibollahzadeh, og deler av norsk presse i Oslo i går, understreket magien. For det er ikke hverdagskost for iranske diplomater å kunne invitere vestlig presse for å kunne spille en positiv rolle i vestlige medier. Men Donald Trump gir Iran muligheten. Trolldom.

- Hvis EU gir oss god nok grunn til å fortsette med atomavtalen, vil vi fortsette. Hvis vi ikke får noen fordeler av avtalen vil det være latterlig å fortsette med avtalen, sa ambassadør Habibollahzadeh.

Han snakket om atomavtalen med Iran som ble inngått for to år siden med FNs sikkerhetsråd. Og hans hovedpoeng ble etter hvert ganske klart. Ambassadørens poeng er at EU må strekke seg for å kompensere for den usikkerheten og kaoset Trump sår om avtalen. USA kan ikke si opp avtalen, fordi den er inngått med de fire andre faste medlemmene av Sikkerhetsrådet, pluss Tyskland. Men USA kan si opp avtalen for sin del, og innføre nye sanksjoner, som avtalen i utgangspunktet skulle fjerne. Irans åndelige - og virkelige - leder, Ali Khamenei, sa i går at han ville trekke Iran fra hele atomavtalen hvis USA Trump trekker USA ut. Dermed er spillet om avtalen høynet enda et hakk.

En nær sagt samlet verden ber nå USAs president om ikke å gjøre alvor av sine stadige trusler om å bryte ut av atomavtalen. Avtalen gir det internasjonale atomenergibyrået IAEA rett til å inspisere Irans atomanlegg, noe de har gjort åtte ganger, uten å finne brudd på avtalen. Trumps poeng i en tale han holdt fredag, var at Iran ikke etterlevde «ånden» i avtalen. Mange ventet at Trump på fredag fullt og helt ville trekke USA fra den. Så galt gikk det ikke, men på etter hvert karakteristisk vis lar han fortsatt trusselen om å trekke USA fra avtalen henge i lufta.

EU strekker seg. Og EUs ansvarlige for utenrikssaker, Federica Mogherini, drar i begynnelsen av november til Washington for å overtale Kongressen om betydningen av ikke å trekke seg fra avtalen. EU bruker nå i realiteten alle sine politiske muskler på å isolere Trump.

Den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel prøvde i forrige uke å advare Trump om alvoret hvis det bygges en allianse mellom EU, Russland og Kina, mot USA. Som konsekvens vil det være USA som er politisk isolert i internasjonal politikk. Ikke bare når det gjelder Iran, men også når det gjelder klimaavtalen fra Paris, og støtte til FN, etter at Trump i forrige uke også trakk USA ut av FN-organisasjonen UNESCO.

Iran-avtalen har store implikasjoner. Som Mogherini forsøker å fortelle Trump så vil det at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran bety at et land som Nord-Korea vil bli enda mer skeptisk til å forhandle om begrensninger av sitt atomvåpenprogram, fordi de ser at avtaler USA underskriver likevel ikke etterleves.

I stedet så gir Donald Trump den internasjonale scenen til Iran, som selvsagt griper den for alt den er verdt. Han gjør sine nærmeste allierte til sine aktive motstandere, og binder bånd mellom EU, Russland og Kina, mot Trumps USA. Trumps oppførsel styrker dessuten hard-linerne i Teheran, som aldri ville ha noen atomavtale, som de oppfatter som «ettergivenhet» for Vesten. I ett grep styrker Trump de anti-vestlige kreftene i Iran, og isolerer USA i internasjonal politikk. Og vi, vi står overfor trollmannen Trump.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.