Golden Globe

Dyttet vekk mannen bak «verdens verste film»: - Veldig pinlig

Ble nektet taletid.

«HEI, HEI»: Tommy Wiseau dyttes vekk av James Franco idet han forsøker å komme til ordet under nattas Golde Globe-utdeling. Til høyre Francos bror, Dave. Foto: NTB Scanpix
«HEI, HEI»: Tommy Wiseau dyttes vekk av James Franco idet han forsøker å komme til ordet under nattas Golde Globe-utdeling. Til høyre Francos bror, Dave. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Opprinnelig polske Tommy Wiseau er mannen bak kultfilmen «The Room» fra 2003, en utskjelt sviske, elsket og hatet, og ofte omtalt som verdens verste film.

FILMSKAPER: Tommy Wiseou er berømt for sin dårlige film. Foto: NTB Scanpix
FILMSKAPER: Tommy Wiseou er berømt for sin dårlige film. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kalkunstatusen har mot alle odds gjort «The Room» enormt populær, og Golden Globe-nominerte «The Disaster Artist» er filmen som endelig tar for seg historien til Wiseau og «The Room», signert skuespiller og filmskaper James Franco.

Under nattas Golden Globe-utdeling fikk Wiseau komme opp på scena da filmskaper Franco tok i mot statuetten for hovedrollen i «The Disaster Artist», men der stoppet alt håp om litt (velfortjent? red.anm.) tid i rampelyset for Wiseau.

Et av de mest minneverdige, eller ubehagelige, alt etter øyet som ser, øyeblikkene fra nattas ellers lite begivenhetsrike sending skjer nemlig idet Wiseau tar fatt i mikrofonen for å si noen velvalgte ord, men dyttes vekk av Franco.

Buzzfeed News har publisert en snutt som viser hva som skjedde:

- Pinlig

Franco ler av forsøket og fortsetter med takketalen, og med ett fylles Twitter og Youtube raskt med reaksjoner.

Noen føler seg snytt:

- James Franco som hindrer Tommy Wiseau fra å prate i en live mikrofon har nok stanset 2018s beste underholdningsøyeblikk, mener en seer via Twitter.

- Veldig pinlig. Å la Tommy komme opp på scena var en fin gest, men å hindre ham i å si noe sånt som «jeg klarte det» føles feil, skriver en seer på Youtube.

Andre er kritiske:

- Jeg er ekstremt ukomfortabel med at James Franco stanser Tommy Wiseau. Du skylder ham alt, twitrer filmkritiker i New York Magazine, Emily Yoshida‏.

Og noen er overrasket over at Wiseau i det hele tatt er til stede:

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle se Tommy på et slikt sted, undrer en.

TRAILER: «The Disaster Artist». Video: Zero Media Vis mer

Innspillingsmyter

The Room» er såpass dårlig at den er blitt stående igjen som en ironisk hyllest til hvordan man absolutt ikke lager film, noe som har gjort prosjektet til et kultklenodium. Filmens mangel på kvalitetssikret manus, skuespill, fotografi, regi og produksjon har opparbeidet den en diger hærskare av fans.

Statusen, og ikke minst de mange mytene om hvordan «The Room» ble til, er mye av grunnen til at Franco lagde film om filmen. Ifølge Time går det for eksempel rykter om at Wiseau kjørte hele budsjettet på seks millioner dollar i grøfta etter å startet med skinnjakkeimport fra Korea, for å nevne noe.

«The Room» handler om finansmannen Johnny (Wiseau) som lever lykkelig i en byvilla i San Francisco sammen med sin forlovede, Lisa. Det går opp for Lisa at hun lei av ham og samtidig som hun lyver til sin kreftsyke mor om at Johnny har slått henne, forfører hun etter hvert forlovedens bestevenn, Mark.

- Ber om pengene tilbake

Og hva sier kritikerne?

- Som en som har sett flere filmer enn det er mulig å forestille seg, er jeg for det meste immun mot «så dårlig at den er bra»-estetikken, men sees denne filmen rundt midnatt etter et par drinker, kan jeg muligens se for meg at «The Room» tryller fram sin egen demente virkelighet, heter det i anmeldelsen til The Chicago Reader.

Angivelig var den eneste storfisken som anmeldte «The Room» da den kom i 2003 magasinet Variety. De var ikke nådige:

- Skal vi tro reaksjonene til publikum, kan dette være første gang man er vitne til en film som får de fleste av billetthaverne til å be om pengene tilbake - før 30 minutter er vist.

Se hele Franco-seansen fra Golden Globe her: