Düzakins bragd

Søndag kunne Akin Düzakin innkassere Brageprisen for sine illustrasjoner til Liv Marie Austrems «Tvillingsøster», men kandiderte vel så sterkt som Tor Åge Bringsværds visuelle medspiller i «Noa». Det kan man også se i Tegnerforbundet i Oslo.

Selv om Düzakins viktigste medium er billedboka, så har den tyrkisk-norske illustratøren ingen problemer med å hevde seg på galleriveggen. Der kommer også hans håndverksmessige styrke til sin fulle rett, og gjennom den tekniske dyktigheten med pensel og stifter formidles nyanser som ofte går tapt i trykkeprosessen. Eller blir fargemessig forskjøvet og sågar forvrengt på boksidene.

Utstillingen viser likevel først og fremst Düzakins evne til å gi en visuell fortolkning ut fra den enkelte tekstens egenart. Han har i motsetning til hovedpersonen fra høstens tredje bokprosjekt - «Herr Siml prøver å finne seg selv» - få problemer med å tilføre det enkelte stoff en billedmessig identitet. Derfor er det gjennom denne variasjonsevnen og ikke noen stilistisk fellesnevner at Düzakin setter sin signatur.

Oppgaven med å gi grokraft til en enkel og åpen tekst som «Tvillingsøster» kan vanskelig sammliknes med utfordringen fra et så dramatisk og legendarisk skrift som «Noa». I den sistnevnte må også Düzakin forholde seg til en tung kunsthistorisk tradisjon, og likevel stikker han ut sin særegne billedmessige kurs for den bibelske båtbyggeren. Ikke minst ved å utforme et fartøy som er troende til å trosse de frådende syndflodsbølgene, selv om sjøen går like truende som på Kåre Espolin Johnsons mørketidshav.

Naturen aktør

Düzakin er også dyktig til å få lys inn i fargen på sine mytemettete landskapsrom, hvor han strekker naturen til egenaktør og handlingsarena på suggestive panoramaformater over to sider. Tittelfiguren «Tvillingsøster» finner også medspillere i naturens liv, mens Herr Siml svimer rundt i slående slapstickregi.

Det kan tilsynelatende virke som om Akin Düzakin bare trenger stikkord for å utfolde seg så uanstrengt, men man ser snart hvor visuelt uttenkt hans løsninger er.