E-Ambjørnsen selger dårlig

FRANKFURT (Dagbladet) Cappelen har solgt rundt 500 eksemplar av e-romanen «Dronningen sover». Ingvar Ambjørnsen er fornøyd: - Dette betyr at folk vil ha papirboka.

- Forlaget skulle solgt jævlig mange e-romaner før jeg ville begynt å tjene på det, sier Ingvar Ambjørsen. Han sikret seg en gunstigere royalty-avtale på mellom 30 og 40 prosent i forbindelse med e-bokutgivelsen. Men han innrømmer at boka må selge i flere titusen eksemplarer før det blir penger av salget.

Cappelen var først ute med å lansere en kjent norsk forfatter i e-bokformat. Den vakre kortromanen 'Dronningen sover', fikk strålende kritikker da den kom på nettet i slutten av august. Nå er den eksklusive digitale levetiden over. Denne uka kommer 'Dronningen sover' mellom to permer i bokhandelen.

Ingen forventninger

Papirutgaven blir hovedbok i Bokklubben Nye bøker i november, sammen med debutant Kristin Vallas 'Muskat'. Etter det Dagbladet forstår har e-versjonen solgt mellom 500 og 600 eksemplarer. Dette er bare en dråpe i havet i forhold til det forlaget regner med å trekke inn gjennom bokklubbsalg.

Forlagssjef i Cappelen, Anders Heger, er likevel fornøyd med responsen:

- Totalt sett vurderer vi dette som en suksess internt.

- Foreløpig er vi ikke i nærheten av å tjene penger på det, men det var heller ikke intensjonen med prosjektet, sier Heger.

Han legger vekt på at e-boka har gitt forlaget en viktig spin-off-effekt, med mye oppmerksomhet og bedre trafikk på nettsidene.

Nye e-bokutgivelser

Han planlegger nå nye eksklusive utgivelser på nettet. Heger ønsker også å gå en runde med Forfatterforeningen for å komme til enighet om en standardisert forfatteravtale rundt e-bokutgivelser.

Han holder fram at Ambjørnsens e-bok har vært en døråpner overfor nye lesegrupper:

- Det er spesielt mange gutter som har lastet ned boka. Dette er en gruppe det tradisjonelt har vært vanskelig å få til å lese.

De unge leserne er viktig for Ambjørnsen:

- Å laste ned boka koster det samme som å kjøpe en pakke røyk. Akkurat det språket skjønner gutta, sier Ambjørnsen.

Les mer om e-boka på

www.dagbladet.no/litteratur

FORNØYD: Ingvar Ambjørnsen er fornøyd selv om e-romanen «Dronningen sover» selger dårlig.