Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

E-bok i boks

Alt er nå lagt til rette for å få testet ut den reelle interessen for å lese e-bøker i Norge.

FIKSET:  Kanskje blir vi det første land i verden med en samlet digital løsning for bokfeltet, skriver Kristenn Einarsson.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
FIKSET: Kanskje blir vi det første land i verden med en samlet digital løsning for bokfeltet, skriver Kristenn Einarsson. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forleggerforeningen legger i dag fram en ny rapport om utviklingen i det digitale bok-Norge.

I et lite marked som det norske, har det vært avgjørende å bygge opp en felles distribusjonsløsning som skaper konkurranse i markedet mellom mange nasjonale aktører. Denne er nå på plass, åpen for alle.

Nettbokhandlerne er brukervennlige, og leserne har lett tilgang til norske e-bøker. Den norske fellesløsningen gir også kunden tilgang til alle bøker som vedkommende har kjøpt, uavhengig av hvilken nettbokhandler de har brukt.

I de siste månedene har det vært mange kampanjer for å få norske lesere til å kjøpe e-bøker. Nesten førti prosent av e-bokvolumet hittil i år har vært gratisbøker, som de ulike nettbokhandlerne har gitt til kunder for å stimulere e-boklesing.

I høst har over åtti prosent av titler som egner seg for e-bokpublisering blitt lansert samtidig som e- og papirbok. Ved utgangen av 2012 vil det være cirka 4000 titler tilgjengelig som e-bøker og forleggerne spår en økning til cirka 7000 ved utgangen av neste år.

Tittelomfanget er lavere enn tidligere antatt. I en ny undersøkelse svarer forlagene at rettighetsklareringene har vært mer omfattende enn forventet, og at tilrettelegging for digitalisering av back-list har tatt lengre tid. Noen forlag mener at markedsutviklingen tilsier en noe svakere utviklingstakt. De fleste forlagene har planer om å digitalisere kjernen i katalogen innen 2015. Og de fleste nye bøker skal komme samtidig som e-bøker.

En ny prisundersøkelse viser at e-bøkene, før moms, prises klart lavere enn papirbøkene. På de nye bøkene er prisdifferansen i snitt førti prosent sammenliknet med innbundne papirbøker. For bøker som det ikke er fastpris på, er prisdifferansen i snitt vel femti prosent før momsen på e-bøkene.

Omsetningen av e-bøker var ved utløpet av november 6,6 millioner kroner fra forlagene til detaljistleddet - en økning på 450 prosent fra samme tid i fjor. Salget av e-bøkene utgjør 0,6 prosent av omsetningen av skjønn- og generell litteratur, opp fra 0,1 prosent i fjor. Selv om økningen er stor fra 2011, er e-bøkenes andel lav.

Den videre utviklingen i markedet vil i stor grad styres av de norske leseres lyst til å ta i bruk lesebrettene for boklesing. De har nå et tosifret antall nettbokhandlere å velge mellom. Langt de fleste nye titlene som egner seg som e-bok vil lanseres samtidig i begge formater. Og e-bøkene rabatteres kraftig fra bokbransjens side.

To utfordringer gjenstår. Den ene er at det fortsatt er moms på e-bøker. Dermed øker det digitale markedet saktere enn det ellers ville gjort.

Den andre utfordringen er å få på plass løsninger som både driver det kommersielle markedet for e-bøker og ivaretar bibliotekenes utlånsmuligheter. Vårt syn er at i e-bokmarkedet bør partenes vektlegging og rollefordeling være på linje med den som i dag finnes for papirbøkene. Den erkjennelsen synes å synke inn over de land som har forsøkt andre tilnærminger.

Forleggerforeningen legger til grunn at det enkelte bibliotek kjøper et sett utlånslisenser for titler de ønsker å ha tilgjengelig. Hver lisens kan så lånes ut til bibliotekets lånekunde for en avtalt låneperiode. Lisensen kan først lånes ut på nytt etter at låneperioden er utløpt.

Digital tilgang til den litterære kulturarven er løst. Forlagene har medvirket til at titlene til og med år 2000 skal være tilgjengelige på en gratis søketjeneste. I dag finnes over hundre tusen titler der.

Norske lesere sikres nå god tilgang til nye e-bøker og til den litterære kulturarven. Kanskje blir vi det første land i verden med en samlet digital løsning for bokfeltet. Slik så det ikke ut for en kort tid siden, men som kjent kan en ettertenksom skilpadde av og til slå en hare - på målstreken.

Følg oss på Twitter

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!