Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

e-boka vil erstatte boka

At den nye elektroniske boka kan være nyttig, er alt Jon Bing, Jon Ewo og Unni Lindell er enige om. Bli med i diskusjonen i /ordskiftet!

Så jeg lyset?

Vi testet e-bøkene:

Jon Bing er sterkest i sine uttalelser:

- Papirboka dør, men ikke leseropplevelsen, sier Bing bestemt.

Han mener det er uinteressant hvilken innpakning boka har - bildene som oppstår i hodet vil uansett være de samme. Han får støtte av Jon Ewo, som har skrevet flere bøker om Internett.

Et år gammel

Da Aschehoug forlag i samarbeid med Microsoft, Hewlett Packard og bokhandelen Norli for noen uker siden lanserte sin egen elektroniske bok, var det første gang i Norge. Men e-boka i seg selv er ikke ny. Den er over et år gammel, og har vært en økonomisk suksess for det lille firmaet Rocket eBook. Både i Norge og i Europa er det så å si umulig å oppdrive det lille elektroniske apparatet. Men det kommer.

Rocket eBook har flere tusen engelske titler tilgjengelig. Aschehougs e-bok har foreløpig fem norske boktitler og noen noveller liggende inne. Utover høsten vil det bli mulig å laste ned utenlandske titler fra nettet. Norske forlag jobber også på spreng for å gjøre flest mulig tekster lesbare på skjerm.

Foretrekker papir

Unni Lindell er en av de første norske forfatterne som er lagt ut på e-bok. Nå kan du lese hennes «Drømmefangeren» fra en liten skjerm på vei til jobben. Om du vil.

- Jeg ville aldri gjort det selv. Skjermen er for liten. Det blir for anstrengende å lese med et så smalt format, sier Lindell.

Hvis hun ble tvunget til å lese fra en e-bok, ville hun heller lest fra Rocket eBook, som har en større skjerm. Men aller helst vil hun lese på papir.

- E-boka lukter ikke. Den har ingen bilder. Den er som ei steintavle, sier Lindell.

Som nekter å tro at papirboka vil forsvinne.

Tre e-bøker

Jon Bing turnerer mellom hele tre e-bøker. I tillegg til Rocket eBook og Aschehougs e-bok Journada, bruker han palmen sin som bok.

- Jeg har brukt Rocket eBook et år allerede, og er svært fornøyd. Her kan du blant annet lage bokmerker, skrive ned egne notater på «gule lapper» og lage understrekninger. Du kan i det hele tatt gjøre veldig mye av det du vanligvis kan gjøre med den trykte boka, sier Bing fornøyd.

Jon Ewo mener det ideelle hadde vært en kombinasjon mellom de to ulike e-bøkene.

- Stor skjerm og liten vekt. Da vil jeg helt klart investere i en slik bok. Men ikke mer enn 2000- 3000 kroner, sier Ewo.

I dag må du ut med over 6000 kroner for Aschehougs e-bok.

Store endringer

På sikt kan e-boka skape store strukturelle endringer i bokbransjen. Bokhandel og forlag slik vi kjenner dem i dag kan forsvinne.

- Grensene mellom mediene vil brytes ned, og alle med redaksjonell kompetanse vil enkelt kunne publisere bøker. Om ti år vil antakelig alle bøker kunne lastes direkte ned fra nettet, sier Bing.

Han spår at praktbøker og paperbacks vil bestå, mens alt imellom vil forsvinne.

Noe av dette er bakgrunnen for satsingen som nå foregår blant norske forlag. Gyldendal vil gjøre alle sine titler tilgjengelige elektronisk, slik at du kan lese dem i ulike format. Cappelen arbeider også med løsninger. Aschehoug vil lansere en tittel i måneden fra høsten, til prisen av en paperback.

Nettgrøss

I USA har omstruktureringen foregått lenge. Rocket samarbeider med bokhandelen «Barnes&Noble» for å gjøre flest mulig titler tilgjengelig.

Den amerikanske grøsserforfatteren Stephen King har vært en foregangsmann i digital publisering. I løpet av 24 timer lastet over 400000 lesere ned Kings «Riding the Bullet» fra nettet i april. Boka var ikke i salg som papirbok.

- Kunne dere tenke dere å gå i Kings fotspor

- Ja, sier Ewo og Bing bestemt.

- Nei, sier e-forfatter Lindell, like bestemt.

Hva synes du? Vil e-boka ta over for papirboka? Delta i debatten i /ordskiftet!

DIGITAL STEINTAVLE: Et supplement eller en alvorlig utfordrer til papirboka? Forfatterne (f.h.) Unni Lindell, Jon Ewo og Jon Bing er ikke enige.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media