Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Oppdrettsnæringen

E-postene til Sandberg gir en ekkel ettersmak. Det er bare å trykke på alarmknappen

Lobby-eposter på avveie til Sverige har gitt et innblikk i norsk oppdrettsforvaltning. Det ser inte snygt ut.

PER PÅ PRIVATEN, TAKK: Per Sandbergs ambisjoner for oppdrettsnæringen har skapt konflikt med forskere før. Nå ligger det an til mer bråk. Foto: Emil Breistein / NTB Scanpix
PER PÅ PRIVATEN, TAKK: Per Sandbergs ambisjoner for oppdrettsnæringen har skapt konflikt med forskere før. Nå ligger det an til mer bråk. Foto: Emil Breistein / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skulle vi gjort uten svenskene? Dagbladet bringer i dag en utrolig historie som starter i en fjord i Norge og skjærer dypt inn i konflikten mellom forskere og en vekstkåt oppdrettsnæring. Historien avslører lovbrudd, og rått påvirkningsarbeid fra en sentral aktør i oppdrettsnæringen gjennom en skjult bakkanal til politisk ledelse i Nærings- og fiskeridepartementet.

Eller det vil si; den starter i Sverige. For litt siden fikk jeg en telefon fra en svensk advokat, som viste seg å representere fiskeriminister Per Sandbergs svenske navnebror. Den svenske Per Sandberg hadde den siste tida mottatt noen e-poster til sin Gmail-konto som åpenbart var ment til en annen. I begynnelsen hadde han bare oversett dem. Etterhvert ble e-postene mer pikante. Det kom blant annet to engasjerte brev fra Frode Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL). E-postene var også sendt til den private Gmail-adressen til Sandbergs nærmeste medarbeider i departementet - statssekretær Roy Angelvik.

Den svenske Per Sandberg skjønte at e-postene kunne ha allmenn interesse, og kunne ikke hatt mer rett.

E-postene har direkte sammenheng med en oppsiktsvekkende konflikt i fjor vår mellom fiskeriminister Per Sandberg og Havforskningsinstituttet. Ministeren hadde mottatt en «bekymringsmelding» om Havforskningsinstituttets forskning på villaks i Guddalselva og Etnaelva i Hordaland, og gjorde det nå klart at instituttet skulle være «næringsvennlig».

Dermed var rabalderet i gang. Ministeren ble i en rekke av landets aviser anklaget for å true den frie forskningen. I et intervju sa Sandberg at dersom forskningen viste at det ikke var forsvarlig at oppdrettsnæringen kunne vokse fem-seks ganger fram mot 2050, slik Stortinget har satt som mål, måtte Havforskningsinstituttet «lage modeller som gjør det forsvarlig å nå de målene».

Guddalselva og Etnaelva renner ut i Hardangerfjorden. Fjorden har hatt særlige restriksjoner mot mer oppdrett på grunn av lus og sykdomsfare, og Frode Reppe og NSL har jobbet hardt for å lempe på dem. Det var Reppe og NSL som sto bak «bekymringsmeldingen» til Sandberg om den kritiske forskningen fra Havforskningsinstituttet.

Dagbladets avsløring viser at Reppe og NSL sendte et uferdig notat på privat e-post til politisk ledelse i Fiskeridepartementet. Det skjedde kun dager før en viktig avgjørelse om Hardangerfjordens framtid ble kjent. I notatet angriper NSL enda en gang ledende norske forskningsmiljøer.

E-posten fra Reppe til Sandbergs og statssekretær Angelviks Gmail ble sendt 13. januar i fjor. Det var bare fire dager før Sandberg – på NSL-arrangementet «Sjømatdagene» - kunngjorde at restriksjonen vil bli opphevet. Et første skritt på veien til økt oppdrettsvirksomhet i en fjord som allerede har en av landets høyeste tettheter av oppdrettsanlegg.

Dagbladet har konfrontert statssekretær Angelvik med den private e-posten. Han har beklaget at den ikke er blitt journalført, et klart brudd på arkivloven. Per Sandberg sier han ikke disponerer den private Gmail-kontoen, den som gjorde at hans navnebror i Sverige plutselig fikk e-postene til en norsk minister.

Det er likevel til liten hjelp for Sandberg. Hans statssekretær forteller oss at han sannsynligvis har informert ministeren om den private e-posthenvendelsen fra Reppe i NSL, noe Sandberg selv ikke er helt sikker på. At NSL har en privat bakkanal inn til politisk ledelse i departementet er alvorlig. Det blir ikke bedre hvis Per Sandberg - sjefen sjøl - eventuelt ikke har visst om det.

Her er det bare å trykke på alarmknappen. NSL organiserer bedrifter som omsetter for 10 milliarder kroner i året. Morgenbladet har nylig fortalt hvordan NSL bruker store advokatfirmaer til å søke innsyn i og granske forskning som er kritisk til oppdrettsnæringen.

De tette politiske båndene er påfallende. Frode Reppe og Frode Angelvik har tidligere sittet i et styre sammen. Fersk sjef i samme NSL er tidligere arbeidsminister og sentral Frp-politiker Robert Eriksson.

Reppe er ikke akkurat sjenert i den andre e-posten Dagbladet sitter på. Her gjelder saken en genbank for laks i Hardangerfjorden, og Reppe ber Sandberg og Angelvik om litt ekstraservice. Reppe forteller at NSL vil melde saken til Økokrim for brudd på offentlige anbudsregler, og ber ministeren og statssekretæren formidle dette til Klima- og miljødepartementet og Riksrevisjonen, uten at det kan spores tilbake til oppdretterne.

Oppdrettsnæringen er en av våre mest lønnsomme bransjer, og norske politikere har store ambisjoner for videre vekst. Den gir 60 milliarder i eksportinntekter i dag, en god porsjon av de 1200 milliardene Norge eksporterer for totalt. Politikerne vil opp i 240 – 300 milliarder innen 2050. Men det er skjær i sjøen. Volumet øker ikke, laksen dør i hopetall på grunn av lus og sykdommer.

Biologien og vekstambisjonene gnisser mot hverandre og møter sin parallell i et skyhøyt konfliktnivå mellom en rekke forskningsmiljøer og store deler av oppdrettsnæringen.

Hvis det er slik at politisk ledelse i Norge gir næringen forkjørsrett, har vi alvorlige problemer. Da svikter selve overbygningen i systemet. Vi kan ikke stole på at det kunnskapen som styrer.

«Det er jo ikke det offisielle Norge», sier Frode Reppe i NSL om den private e-posten han har sendt til statssekretær Angelvik og det han trodde var Per Sandberg. Hva er da det offisielle Norge? Denne saken har en ekkel ettersmak. E-postene på avveie er et utilsiktet glimt inn i det skjulte påvirkningsarbeidet mot politikerne og samfunnsutviklingen. Den er som lobbyismens klønete fetter, som roter med e-postene. Hva mer foregår, som vi ikke får vite?

Frp liker ikke svenske tilstander, men vi andre kan takke ministerens svenske navnebror for et gløtt inn i toppen av norsk fiskeriforvaltning. Og for å si det sånn: Det ser inte snygt ut.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!