TRENDY? PE-sigarettprodusentesr reklamerer påvirker de unges lyst til å være trendy sterkt. En produsent, Juul, har nå oppnådd 70 prosent av markedet i USA. Foto: AFP / NTB Scanpix
TRENDY? PE-sigarettprodusentesr reklamerer påvirker de unges lyst til å være trendy sterkt. En produsent, Juul, har nå oppnådd 70 prosent av markedet i USA. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Helse

E-sigaretter - en epidemi

USA har klart å få ned røyking, men opplever nå en nikotin-epidemi blant unge. Hvordan kan vi unngå dette i Norge?

Meninger

Over 3 millioner elever på ungdomsskoler og videregående i USA «damper» nå e-sigaretter. I videregående har bruken økt med nesten 80 prosent på ett år.

En ny generasjon kan bli nikotinavhengige. Nikotinen, og de andre kjemikaliene kan skade en ung hjerne i utvikling, og gir økt risiko for overgang til sigarettrøyking.

Men hvorfor er dette så populært? De unge liker at de likner minnebrikker og «godterismakene». De virker mindre farlige enn røyk, og er lettere å skjule for foreldre og lærere.

Men det vekker uro at de også kan brukes til å røyke narkotika på en diskret måte, blant annet på utesteder.

PE-sigarettprodusenter reklamerer på sosiale medier. Dette påvirker de unges lyst til å være trendy sterkt. En produsent, Juul, har nå oppnådd 70 prosent av markedet. Philip Morris kjøpte nylig 35 prosent av aksjene i Juul for over 12 milliarder dollar.

For å minske skadene, vurderes det i USA å forby de attraktive smakene og i tillegg bare selge e-sigarettene på steder hvor unge ikke så lett ser dem og blir fristet.

I vår varslet helsemyndighetene i USA at de ville slå ned på salget til de unge. Juul svarte med å sette ned nikotininnholdet fra 5 til 3 prosent. I november lukket de sine Facebook og Instagram-kontoer.

Hva gjør Sverige? Tankesmia Tobaksfakta gjør mye. Ungdomsorganisasjonen «A Non Smoking Generation» besøkte i fjor 20.000 skoleelever, og orienterte om farene ved tobakk.

Hva gjør Norge? Ungdom har vært vernet mot salg av e-sigaretter, men det kan endres i år. Helsedepartementet tror det blir tillatt i 2019 når EUs tobakksdirektiv blir en del av EØS-avtalen. Hvordan kan vi forebygge en e-sigarettepidemi i Norge?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.