Debatt: E-sigaretter

E-sigaretter er en innfallsport til røyking

Tre av fire tenåringer, også ikke-røykere, tror «damping» er ufarlig.

KULT? Sigarettsalget synker, så tobakksselskaper satser også på e-sigaretter og påstår de er mer effektive til røykekutt enn nikotintyggis og plaster. Foto: ESB Professional / NTB Scanpix
KULT? Sigarettsalget synker, så tobakksselskaper satser også på e-sigaretter og påstår de er mer effektive til røykekutt enn nikotintyggis og plaster. Foto: ESB Professional / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Ved en WHO-konferanse om tobakk i India, hvor 180 land deltok, sa WHO-sjef Margaret Chan nylig: Røyking tar årlig livet av seks millioner. Hvert dødsfall er en tragedie som kan unngås. 80 prosent av røykedødsfallene skjer nå i tredje verden. (India ligger i toppen.)

FAGBOKFORFATTER: Tone Bergli Joner.
FAGBOKFORFATTER: Tone Bergli Joner. Vis mer

Etter råd fra komiteen for forebygging av kreft forbyr fire indiske delstater, med over 200 millioner mennesker, butikksalg, nettsalg, produksjon og reklame for e-sigaretter. Grunnene er:

1. Langtidsvirkninger av e-røyk øker risiko for kreft, høyere blodtrykk, astma og hjerte- og lungesykdommer.

2. E-røyken ser ut til å bli innfallsport til røyking.

3. Nikotin kan skape permanente forandringer i hjernen til unge under 25.

4. Politiet har avdekket økende bruk av e-sigaretter til bl.a. hasj og LSD. Det er vanskelig å oppdage. Ved å tilsette olje omdannes dop til luktfri damp.

Hvis Norge opphever forbudet mot e-sigaretter, vil helseminister Høie følge rådene fra WHO og Folkehelseinstituttet (FHI): Hindre salg til barn under 18. Ved å regulere e-røyk som tobakk og nekte e-røyk innendørs, beskytter han mot passiv «damp».

Forskningsleder Karl Erik Lund og helseøkonom Erik Nord, FHI, går imot eget institutt og helseministeren. De påstår at jo færre reguleringer, jo lettere blir det for røykere å gå over til e-sigaretter og slutte med røyking.

Den amerikanske hjerteforening avslørte at 263000 tenåringer, som aldri hadde røykt, prøvde e-sigaretter i 2013 og ser på dem som kule.

I Forskning.no skrev professor Karin Lødrup Carlsen, i august, om nye studier som viste at unge «dampere» hadde seks ganger større risiko for å bli røykere enn de som verken hadde røykt vanlige sigaretter eller e-røyk.

I november kom det fram at 60 prosent av amerikanske unge som bruker e-sigaretter med smak, sier at de også vil prøve røyking!

I mai 2014 sender ei gruppe på 53 forskere et brev til WHO-sjefen Chan. De vil at WHO skal tillate reklame for e-sigaretter.

I gruppa finner vi Karl-Erik Lund og svensken Lars Ramström. I 2003 hevdet Lund i norsk presse at «Ramström er delvis finansiert av snusindustrien, og har ingen særlig høy status».

129 internasjonale forskere, som tidligere har avslørt infiltrasjon fra tobakksindustrien, advarer WHO-sjefen: De 53 viser ikke til én vitenskapelig undersøkelse. Deres påstander motsies av dokumenterte funn som blant annet viser at det er lettere å klare røykekutt uten e-sigaretter enn med.

Sigarettsalget synker. Tobakksselskaper satser derfor også på e-sigaretter og påstår de er mer effektive til røykekutt enn nikotintyggis og plaster.

E-sigarettselskapene reklamerte for 115 millioner dollar i 2014. USA venter i år en omsetning på ca fire milliarder dollar. 70 prosent av unge får reklamen på nett, e-post og mobil. Tre av fire tenåringer, også ikke-røykere, tror «damping» er ufarlig.

Helsemyndighetene prøver nå å beskytte de unge med reguleringer og økte avgifter på e-sigaretter, men tobakksindustrien sloss i rettssalene og i hver stat mot dette.

Big Tobacco betaler «grasrotgrupper» og «Damp-ringer». Philip Morris (Altria) støtter «Citizens for Tobacco Rights». I 2014 tok disse 33000 telefoner og sendte 52000 e-poster og brev til lovgivere.

De to største tobakkselskapene hadde 450 lobbyister i 2014 og betalte 63 millioner dollar til politikere for å hindre strengere lover.

Big Tobacco sier at e-sigaretter er mindre farlig enn røyk fordi de ikke inneholder tjære, men tier om at e-røyk kan ha mer nikotin enn vanlige sigaretter. Nikotin gjør brukeren avhengig. Veien til vanlige sigaretter blir kort. Det gjelder også for tidligere røykere!

For første gang i verden har en australsk forbrukerorganisasjon saksøkt to selskaper som hevder at deres e-sigaretter ikke inneholder farlige stoffer. Uavhengige tester viser at e-røyken avgir skadelige stoffer som bl.a. kan føre til lungeskader og kreft.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.