E-sigaretter verken problemet eller løsningen

Vi håper at regjeringen ser seg tjent med å revurdere holdningene til refusjon for røykesluttmidler, og hjelpe enda flere med å stumpe røyken

NIKOTIN: - Ulempen med å erstatte sigarettene med andre nikotinprodukter er at det ikke påvirker den underliggende nikotinavhengigheten, skriver Lønning Andresen. Foto: Fotolia / NTB Scanpix
NIKOTIN: - Ulempen med å erstatte sigarettene med andre nikotinprodukter er at det ikke påvirker den underliggende nikotinavhengigheten, skriver Lønning Andresen. Foto: Fotolia / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ti år etter røykeloven, er tobakksrøyking fortsatt en av de viktigste årsakene til dårlig helse og for tidlig død i Norge. Allikevel nekter staten å ta i bruk effektive virkemidler for å få enda flere til å stumpe røyken.

I Dagbladet 2. juni diskuteres godkjenning av e-sigaretter i Norge. Leder Frode Jahren i Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke er skeptisk, og bekymret for at forskningen er for spinkel og at e-sigarettene kan rekruttere flere røykere. Tilhengerne er derimot mer opptatt av et skadereduksjonsperspektiv og at e-sigarettene kan redusere tobakksrøykingen.

Begge perspektivene er fornuftige, men i dag er den relativt marginale bruken av e-sigaretter verken problemet eller løsningen i tobakksspørsmålet. Ulempen med å erstatte sigarettene med andre nikotinprodukter er at det ikke påvirker den underliggende nikotinavhengigheten. Hver uke dør over 100 nordmenn på grunn av tobakk, derfor bør hovedfokuset fortsatt være hvordan vi kan tilby pragmatiske og realistiske løsninger for å få flest mulig til å stumpe røyken, eller enda bedre, bli helt fri for nikotinavhengighet.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

I norske legers verktøykasse finnes det nikotinfrie legemidler med god dokumentert effekt for røykeslutt. Disse legemidlene blir allikevel ikke støttet over blåreseptordningen. Selv pasienter med langt fremskreden kols, kan med dagens regelverk ikke få røykesluttmidler over blåresept, selv om vi vet at røykeslutt vil være det soleklart viktigste medisinske tiltaket for mange av disse pasientene.

Det er den lite kjente paragraf 14.14 i legemiddelforskriften som er utformet for å hindre legemidler mot håravfall, impotens, alkoholavhengighet og tobakksavhengighet fra å dekkes over blåreseptordningen. Denne paragrafen uttrykker et helt utdatert syn på tobakk og forebygging av helseskader, og støttes ikke av medisinske eksperter. Trolig er dette heller ikke på linje med hva norske politikere og befolkningen i dag mener om hjelp til røykeslutt.

Helseminister Bent Høye tilhører et parti som i utgangspunktet tror mer på fornuft enn på forbud. Derfor håper vi at både regjering og departement ser seg tjent med å revurdere holdningene til refusjon for røykesluttmidler, og hjelpe enda flere med å stumpe røyken.

KOMMENTARFELTET BLIR DEBATTLEDET AV JAN-ERIK SMILDEN

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer