«E’ ungen din neger?»

Å føde en svart unge i en norsk utkantbygd var ikke noen spøk. Om dette har Kjersti Ericsson skrevet en tankevekkende roman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Like etter krigen blir det født et jentebarn på ei lita øy ved Trøndelagskysten. Jordmora prøver forgjeves å skrubbe den lille ren, men hun er og blir svart. Noe demrer for henne: «E ungen din neger?» spør hun barnets forfløyne mor Solbjørg, som har vært i Storbyen.

«Æ frøkte for det, ja,» svarer Solbjørg. Hun nekter å si hvem faren er, bryr seg lite om datteren, og reiser kort tid etter tilbake til Storbyen.

Den lille mulatten Gunhild kommer til å vokse opp med en resignert, men egentlig godhjertet mormor. Og med grandonkelen Konrad. Han blir hennes nære venn, i likhet med de mange dyrene på gården i havgapet. Konrad er en moderne mann, hvis kongstanke er at øya må få ei bru.

Misjonær

Gunhild selv merker etter hvert at hun er annerledes enn de andre øyboerne. «Koffer e æ neger?» spør hun etter at misjonæren Frøken Giæver har besøkt øya, og holdt foredrag om de stakkars negrene i Afrika. «Det veit bare mora di,» svarer mormoren.

Kjersti Ericsson har en imponerende merittliste: Psykolog, kriminologiprofessor, AKP-politiker. Samt forfatter av et trettitalls bøker, både sakprosa og skjønnlitteratur. I «Gunhild fra Vakkerøya» har hun villet skildre etterkrigstidas Utkant-Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer