EA sier opp 1100 ansatte

Straffes de for satsingen på kvalitet?

(Dagbladet.no): På tross av at spillindustrien stadig omtales som immun mot nedgangstidene, er det mange spillselskaper som er ute i hardt vær om dagen.

Etter at et av verdens største spillselskaper Electronic Arts i går la fram sine kvartalsresultater i går, ble det også klart at de må si opp 1100 ansatte - rundt 11 prosent av alle de ansatte, skriver blant annet LA Times. I tillegg vil selskapet stenge 12 av sine kontorer rundt om i verden.

Forsiktige kunder
Dermed er kuttet større enn varslet i desember, da EA varslet at de regnet med å måtte si opp 1000 ansatte og legge ned ni kontorer.

- Vi har nå tatt tøffe avgjørelser. Nå handler alt om å gjennomføre dem. Vi har, og vil fortsette med å fortsette fokuset på spillkvalitet og innovasjon, sa EA-sjef John Riccitiello til investorene igår, ifølge LA Times.

Ifølge New York Times sier Riccitiello at kundene denne julen har vært mer forsiktige i spillkjøpene, og gått for de store hit-titlene. Butikkene på sin side har ikke kjøpt inn like mange spill som vanlig, i frykt for å sitte med overskuddslager.

Til avisa sier Riccitiello også at EA har undervurdert etterspørselen etter spill til Nintendos spillmaskin Wii, som har vist seg å være svært populær blant forbrukerne.

Svakt salg av nye spill
Da Riccitiello tok over som EA-sjef for et par år siden, tok han et oppgjør med EAs tendens til å pumpe ut spill som ikke jevnt har holdt høy kvalitet, noe som har resultert i flere eksperimentelle spill som for eksempel «Mirror's Edge» og «Dead Space».

- Siden forbrukere fokuserte på spill de kjenner godt, gjorde ikke EA det spesielt godt på nye konsepter som «Dead Space» og «Mirror's Edge». Butikkene slo også beina ut under dem ved å bare bestille topptitlene, sier analytiker Shawn Milne i investorfirmaet Janney Montgomery Scott til LA Times.

Selskapet er tradisjonelt kjent som utvikler og utgiver av noen av verdens største spillserier, som «NFL Madden», «Fifa», «Need for Speed» og «The Sims».

MÅ KUTTE: EA-sjef John Riccitiello. Foto:  REUTERS/Mario Anzuoni/SCANPIX
MÅ KUTTE: EA-sjef John Riccitiello. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni/SCANPIX Vis mer

Salget av det siste «Need for Speed»-spillet var ifølge LA Times 7 prosent lavere enn tidligere spill i serien. Utviklerstudioet Black Box ble varslet nedlagt allerede før jul. Nylig ble det kjent at serien likevel fortsetter med flere nye spill, delvis utviklet av andre.

Nye spill på vei
I går annonserte også EA at deres kommende «The Sims 3» er utsatt fram til 2. juni. Spillet skulle egentlig vært ute denne måneden.

Spillbloggen Kotaku kan også melde at det kommende «Gudfaren 2»-spillet er utsatt fram til etter april en gang, at det neste «Mass Effect»-spillet kommer til flere plattformer tidlig i 2010, og at «Dead Space» vil gis ut på Wii.

SOLGTE IKKE NOK: «Mirror's Edge» var et spill som skilte seg fra mye annet vi var vant til å se på markedet. Men ble det for sært for den jevne forbruker?
SOLGTE IKKE NOK: «Mirror's Edge» var et spill som skilte seg fra mye annet vi var vant til å se på markedet. Men ble det for sært for den jevne forbruker? Vis mer