Eagles of Death Metal dro til Paris, men ble nektet å se Sting på Bataclan i natt: - Enkelte ting kan aldri tilgis

Rockestjernen Sting åpnet konserten i Bataclan med ett minutts stillhet for de 90 menneskene som ble drept i lokalene i Paris for ett år siden. 

HER GÅR DE TIL ANGREP:  Denne amatørvideoen viser øyeblikket de første skuddene løsnes inne på Bataclan konsertarena fredag kveld 13. november 2015, tretti minutter inn i konserten til Eagles of Death Metal. Video: Seb_Snow/ Instagram Vis mer Vis mer

Utenfor ble to medlemmer av Eagles of Death Metal stanset i døren da de kom til Bataclan lørdag kveld.

ANKOM PARIS: For ett år siden ble 90 mennesker drept i lokalene til konserhuset Bataclan i Paris. I natt var det minnekonsert med Sting, men etter flere kontroversielle uttalelser ble frontfigur Jesse Hughes nektet inngang.  Foto: NTB Scanpix
ANKOM PARIS: For ett år siden ble 90 mennesker drept i lokalene til konserhuset Bataclan i Paris. I natt var det minnekonsert med Sting, men etter flere kontroversielle uttalelser ble frontfigur Jesse Hughes nektet inngang. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De kom, og jeg kastet dem ut. Enkelte ting kan aldri tilgis, sier en av sjefene for Bataclan, Jules Frutos.

STING PÅ BATACLAN: Rockestjernen Sting åpnet konserten i Bataclan med ett minutts stillhet for de 90 menneskene som ble drept i lokalene i Paris for ett år siden. Video: Universal Music France / CNN Vis mer

Frontfiguren i bandet, Jesse Hughes, var en av dem som ble nektet adgang. Han kom tidligere i år med en svært kontroversiell uttalelse der han antydet at muslimske ansatte ved Bataclan var innblandet i angrepet for ett år siden.

- Mintes og feiret

Inne på Bataclan var det derimot ingen tegn til kontroverser eller konfrontasjoner da Sting inntok scenen.

KONSERT: Artisten Sting mintes ofrene. Foto: NTB Scanpix
KONSERT: Artisten Sting mintes ofrene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi kommer ikke til å glemme dem, sa den britiske sangeren på fransk.

- I kveld skal vi oppnå to ting: Det første er å minnes dem som mistet livene sine i angrepet. Og så skal vi feire livet og musikken på dette historiske stedet, sa 65-åringen.

Konsertstedet åpnet igjen lørdag, ett år etter at islamske ekstremister gikk til angrep på publikum med automatvåpen og bombebelter under en konsert med Eagles of Death Metal.

Sikkerhetsoppbudet i Paris var massivt i forbindelse med konserten lørdag kveld. Utenfor Bataclan ble publikum møtt av store sperringer, omfattende kroppsvisitering og et stort antall væpnet politi.

Kom alene

Bataclan fikk store skader i terrorangrepet. Når konsertstedet åpner igjen, er det fullstendig rehabilitert, men likevel akkurat likt.

UTENFOR: Blomster er lagt ned foran konserthuset Bataclan for å markere at det er ett år siden Paris var under angrep. Foto: NTB Scanpix
UTENFOR: Blomster er lagt ned foran konserthuset Bataclan for å markere at det er ett år siden Paris var under angrep. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til stede i Bataclan lørdag kveld er flere hundre overlevende og etterlatte etter terrorangrepene i Frankrike. 25 år gamle Aurelien Perrin overlevde massakren, men vennen hans Nicolas Berthier ble drept.

- Jeg kom alene i kveld. Det er veldig tungt, for jeg får fortsatt flashback fra den kvelden. Jeg sto akkurat her, bare på andre siden av baren da det skjedde, sier Perrin.

Gråt og applaus

Etter å ha minnet ofrene med ett minutts stillhet, startet Sting den følelsesladde konserten med låta «Fragile» og sang: «Nothing comes from violence and nothing will». Blant publikum var det mange som gråt.

Men publikum brøt ut i applaus og trampeklapp da Sting, som hadde med seg den fransk-libanesiske trompetstjernen Ibrahim Maalouf, fremførte låta «Message In a Bottle».

- Jeg skal sende en SOS til verden. Bare håp kan holde oss i live, sang briten.

Overlevende publikum

Alle de 1.000 billettene som ble lagt ut for salg, ble revet bort i løpet av en halvtime. Sting spilte på Bataclan for første gang med bandet Police allerede i 1979. Inntektene fra lørdagens konsert skal ifølge Sting selv gå til foreninger som hjelper de overlevende.

VELLYKKET: Sting hedret de 90 som ble drept av terrorister under konserten med Eagles of Death Metal for nøyaktig ett år siden. Foto: NTB Scanpix
VELLYKKET: Sting hedret de 90 som ble drept av terrorister under konserten med Eagles of Death Metal for nøyaktig ett år siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Konserten blir nesten som å ta musikken og gleden tilbake fra dødskreftene, sier George Salines, som mistet sin 28 år gamle datter Lola i massakren, før konserten.

Salines var blant rundt 250 overlevende og etterlatte som overvar Sting-konserten i Bataclan lørdag kveld.

Først

Om lag 1.500 publikummere var inne i konsertlokalet da blodbadet startet 13. november i fjor. Angriperne både skjøt og kastet granater mot dem.

Søndag markeres ettårsdagen for terroren, som også rammet flere restauranter og det nasjonale fotballstadionet i Paris.

I alt 130 mennesker ble drept, 90 av dem på Bataclan. I tillegg døde flere av islamistene som sto bak angrepene i Paris.

(NTB)