Easy rider

Ewan McGregor er en sånn type som forsikrer rumpa si for 20 millioner pund før han drar på guttetur.

DET VAR HAN

, Harlyen og highwayen. Ewan McGregor (32) hadde Alabama bak seg og 150 mil med asfalt foran seg. Det var fremdeles en time eller halvannen til sola gikk ned, og Ewan sang litt, smilte der inne bak hjelmen. Han tenkte på farne tider, på de ville «Trainspotting»-dagene hjemme i Skottland, og han kjente at det føltes som en evighet siden.

EWAN MCGREGOR HEVDER

at han har vokst. Fra han spilte junkien Mark Renton i «Trainspotting» i 1996, har han fått tilbud om stadig større roller på begge sider av Atlanteren, så det er ingen tvil om at han er blitt stor som skuespiller. Men han har også blitt familiemann - og roet seg ned mange gir, ifølge han selv.

- Jeg er ikke 25 og singel lenger. Jeg er ektemann og har to nydelige barn. Og jeg tror det er helt naturlig at det blir viktigere og viktigere for meg hver dag. Jeg ser ikke lenger gleden i å preike med fremmede på pub, jeg er lykkelig når jeg er hjemme med familien.

Nuvel. Litt rastløs må da Mr. McGregor ennå være. Etter innspillingen av filmen «Big Fish», krysset han USA alene på motorsykkelen sin. Neste måned pakker han snippveska igjen, vinker farvel til kona Eve og døtrene Esther (2) og Clara (6) i huset i Nord-London, og legger ut på en ny motorsykkeltur. Ikke hvilken som helst liten pingletur heller, Ewan og kompisen Charlie Boorman skal ruse gjennom Europa, Russland, Kazhakstan, Mongolia, Kina og Alaska på tre måneder.

- Det er en svær tur som vi har villet gjøre i åresvis, og det føles som at dersom vi ikke gjør det nå, så får vi aldri gjort det. Jeg kommer til å savne familien, men jeg skal ha kontakt med dem hele tiden, og tre måneder er jo ikke lengre enn jeg pleier å være hjemmefra når jeg spiller inn en film i utlandet, mener McGregor.

Den 32000 kilometer lange turen skal da også etter planen bli til en TV-serie kalt «Long Way Round».

- Det er så mange som aldri får gjort ting som dette fordi de er bekymret for ting som kan skje underveis. Jeg gleder meg til å kjøre på tvers av Mongolia og sette opp et telt et sted og finne folk som lever et helt annet liv enn vi gjør, sier McGregor.

Nå skal det sies at Ewans rumpe er forsikret for 20 millioner pund før han i det hele tatt setter seg på setet. Produksjonsselskapet bak TV-serien tar ingen sjanser verken når det gjelder ulykker, terrorisme eller kidnapping.

Selv ser Ewan frem til verdifull alenetid.

- Det er deilig å selv kunne bestemme når man vil dra fra sted til sted. Når jeg spiller inn filmer, er det uaktuelt, alt er bestemt for meg av andre. På sykkelen bestemmer jeg hvor jeg skal stoppe og hvor jeg skal sove - jeg bestemmer alt .

FØRSTE GANG EWAN

McGregor traff skuespilleren Emily Mortimer, helte han en bolle med vaniljepudding over henne. Deretter fikk hun en liter ketsjup over seg, før McGregor toppet det hele med sennep og grøt. Og la seg oppå selv.

- Jeg tror det var en av de situasjonene hvor man bare må kjøre på, sier McGregor.

- Men hvor gøy det var, vet jeg ikke. Det var ganske grisete.

Før Ewan og Emily spilte inn sex-og-mat-scenen til den erotiske thrilleren «Young Adam», som har premiere på norske kinoer i dag, hadde de knapt hatt tid til å si hei.

- Det er hva jeg kaller å bli fort kjent. Jeg tror både Emily og jeg var ganske glade da det var over. Men det var rart, hva enn det var vi drev med, så må det ha rørt en eller annen nerve. Veldig mange av folkene i crewet synes det var kjempesexy og hadde lyst å prøve det selv. Men for å være helt ærlig, så vil jeg ikke anbefale det, sier den skotske skuespilleren.

I filmen, som er basert på en roman av den skotske beatforfatteren Alexander Trocchi, spiller McGregor en rotløs og skruppelløs kvinnebedårer. Filmen gjorde stor suksess på fjorårets Cannes-festival og ble omtalt som festivalens mest erotiske bidrag.

FORRIGE HELG HADDE

også en annen McGregor-film premiere på norske lerret. Tim Burtons «Big Fish» handler om Edward Blooms tynnslitte forhold til sønnen, på grunn av farens hang til å fortelle de utroligste historier om fortiden sin. Ewan McGregor spiller den unge Bloom, og han kan absolutt relatere karakteren i filmen til sin egen far.

- Jeg tenkte mye på faren min mens vi filmet. Han er som hovedpersonen i filmen, han elsker å fortelle historier. Han forteller ikke så mange fra sitt eget liv, men hvis du drar tilbake til hjembyen min sammen med han, tar det evigheter å gå ned gaten, for pappa stopper og prater med alle, forteller Ewan.

Han er en sosial kar, unge McGregor også, stort sett blid og glad. Av og til blir han imidlertid kraftig irritert. Som når noen prøver å klippe bort tissen hans.

- Hadde jeg blåst vekk fem tusen mennesker med maskingevær, hadde det vært greit. Men jeg viste penisen. Det er virkelig komisk, sier McGregor.

Det var Sony Pictures som ville sensurere bort penisen hans fra den amerikanske kinoversjonen av «Young Adam», og selv om penisen etter mye om og men likevel ble vist i sin helhet i USA også, er det er ikke første gang McGregor reagerer på den kommersielle filmbransjens dobbeltmoral. Han har derfor ofte valgt uavhengige lavbudsjettfilmer foran de store Hollywood-produksjonene. Før han fikk tilbud om rollen i Star Wars, da.

- Jeg vet at jeg sa at jeg var skeptisk til Hollywood, men hallo, dette er Star Wars. Ingenting er kulere enn å være jediridder! sa McGregor første gang han spilte rollen som Obi-Wan Ben Kenobi.

TIL NESTE ÅR

kan du igjen se McGregor leke seg med lyssverdet sitt. Det blir dog siste gang, trilogien er nå komplett.

- Det er tilfredsstillende å fullføre noe, spesielt siden det har gått over så lang tid. Teknisk sett er Star Wars nå definitivt over, men følelsesmessig vil det aldri være det.

Ewan McGregor vil likevel ikke gå med på at stjernekrigsfilmene har vært høydepunktet i hans relativt korte, men likevel svært intense, karriere.

- Jeg vil aldri angre på at jeg var med i Star Wars, men jeg tror at både jeg og andre trenger å skjønne at det bare er en liten del av livet mitt. Det er mye mer til Ewan McGregor enn Obi-Wan Ben Kenobi, og hvis du ikke har sett det i det tidligere arbeidet mitt, kommer du til å se det i fremtiden, sier han.

VI HAR SETT

mye. Vi har sett en musikalsk forfatter i «Moulin Rouge», en som ifølge regissør Baz Luhrmann var så full av sang at de ganske enkelt ikke fikk han til å holde kjeft. Vi har sett en kaffekoker bli kastet i krigen i «Black Hawk Down». Vi har sett en slesk journalist sjarmere Renèe Zellwegger, ikke bare i komedien «Down With Love», men i virkeligheten også. Renèe sa at hun aldri noensinne hadde spilt mot en kjekkere mann enn Ewan. Og hvis den gamle Bond-legenden Roger Moore får viljen sin, kan vi komme til å se han omgitt av dyre biler og langbeinte fristelser i fremtida. Moore har uttalt at McGregor har den rette innstillingen i forhold til å kunne spille en kvinnebedårende og actionelskende James Bond. Så kanskje må Ewan nok en gang svelge Hollywood-skepsisen sin, eventuelt skylt ned med en dry martini.

Så sant han ikke blir værende nedi Mongolia et sted.

Kilde: International Feature Agency

«Young Adam» har premiere på norske kinoer i kveld (Terningkast 5 i Dagbladet). «Big Fish» har vært å se siden forrige helg (terningkast 4). Les anmeldelsene på www.dagbladet.no/fredag

{$4027} {$4028}

WILD AT HEART: I april legger skuespilleren Ewan McGregor ut på en 32 000 kilometers reise på motorsykkel. Mens folk rundt han er redd for at Ewan skal bli kidnappet eller utsatt for terrorister, gleder Ewan seg til å se på rare utlendinger.
MANGE STORE ROLLER: Her ser vi McGregor sammen med Nicole Kidman fra filmen «Moulin Rouge».