EAT:  Konferanse initiert av Gunhild Stordalen, støttet av Rema-Reitan og påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre, med bifall fra WHO, miljøvernere og frittgående høns verden over.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
EAT: Konferanse initiert av Gunhild Stordalen, støttet av Rema-Reitan og påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre, med bifall fra WHO, miljøvernere og frittgående høns verden over. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

Eat and låve

Kortreist, frittgående og lykkelig skal maten og bonden være.

Kommentar

Med kronprinsessene Victoria og Mette-Marit på første rad, forkynte organisasjonen Eat det nye evangeliet i Stockholm denne uka. Den nyfrelste veganeren Bill Clinton messet om mat, klima og helse på en konferanse initiert av Gunhild Stordalen, støttet av Rema-Reitan og påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre, med bifall fra WHO, miljøvernere og frittgående høns verden over.Sylvi Listhaug var så langt i fra der. Ei heller folk flest på harrytur til Sverige for å bunkre billig bolekylling og sukkerdrikke. Men bare vent, budskapet vil snart nå et marked nær deg.

Det var svært hørbart i årets jordbruksoppgjør. Som aldri før ble det snakket om matsikkerhet, selvforsyning og kulturlandskap. Bøndenes inntekter kom nærmest i annen rekke, og da Venstre og KrF til slutt aksepterte regjeringens påslag, ble de beskyldt for å ta imot "judaspenger" i bytte mot småbrukets sikre død.På Civita-frokost tirsdag morgen hyllet Geir Pollestad (Sp) frokostegget som selve symbolet på norsk landbruk; det kortreiste friske egget garantert fritt for salmonella. Det var han villig til å betale dyrt for. Ikke et øye var vått i salen, som i stedet nikket bifallende til Listhaugs effektiviseringsplaner. Men det er likevel rimelig å anta at de fremmøte tilhører den lille prosentandelen i Norge som koster på seg en struttende feit og glad Stange-kylling fremfor en tørr og nitrist industriell hakkekylling.

Et drøyt tiår etter at daværene landbruksminister Lars Sponheim (V) vekket raseri da han kalte nordmenns jakt på billigmat for harry og egoistisk, er våre matvaner fortsatt i stor grad et spørsmål om pris og volum. Lokale matvarer, som den samme Sponheim slo et slag for (hvorfor kjøpe italiensk skinke når du kan få kortreist skinke fra Skjåk?), er dyre i produksjon og butikk, hvis de overhodet får innpass i de dominerende kjedene.Forumet Eat er derfor lett å avfeie som en lekegrind for veltrente og småspiste rikinger med dyre spesialbutikker i nabolaget. Det er dristig av en kommende Ap-leder å binde seg til en bevegelse som er så fjern fra vanlige folks kjøleskap, selv om han har nordmenns helse og verdens framtid i tankene. Mindre kjøtt på tallerkenen, er vel heller ikke noe bøndene jubler over. Og nå har grillsesongen begynt i de tusen parker og borettslag.

Men sakte er budskapet fra Stockholm i ferd med å slå rot hos politikere, helsemyndigheter og forbrukere i den rike delen av verden. Det handler om å se flere sektorer i sammenheng, at næringskjeden er uløselig knyttet til klima og miljø, til dyrevelferd og bærekraft på lengre sikt. Forbrukerne blir stadig mer opplyste og bevisst om dyrehold og annen matproduksjon, og hva det betyr både for små og store økosystem. De vet kanskje ikke lenger hvordan kjøttet havnet i frysedisken, men de vil helst forsikres om at det har vært lykkelig på sin vei dit.Miljøfarlige og usunne produkter og mat som høstes på uforsvarlig vis, utsettes for kampanjer og forbrukerboikott. Ut med palmeolje, bort med scampi, vekk med tobakk, kutt ut sukker. En kollega nekter å spise oppdrettslaksen vi får servert på møter med pulvereggerøre. Han ser på den som ren gift.

Her forleden ble det gigantiske amerikanske biotekselskapet Monsanto kåret til verdens «ondeste» selskap i en avstemning på internett. Det slo både Halliburton og ulvene på Wall Street. Monsanto produserer blant annet genmanipulert korn og går brutalt til verks for å erobre markeder og stenge andre ute. I USA har det vært massedemonstrasjoner mot selskapet, som her i Norge kanskje er mest kjent for ugressdreperen Roundup.Et selskap som altså mener å ha funnet en løsning på verdens matmangel, blir ansett som mørkets fyrste i sitt hjemland og blir også møtt med protester i Europa.Markedet er ikke modent ennå, sa en talsperson da selskapet annonserte at det foreløpig har gitt opp å få godkjennelse av europeiske matmyndigheter. Det spørs om det noen gang blir modent hvis bevegelser som Eat får bestemme.

Det er likevel ikke lett som forbruker å forholde seg til sprikende opplysninger om hva som er sunt og best. Straks klimahensyn blir knyttet til matproduksjon, blir det påpekt at det er bedre å importere mat fordi deler av norsk matproduksjon er så energikrevende. Transport utgjør en mindre del av klimautslippene. Økologisk mat er ikke sunnere enn annen mat, slo en rapport nylig fast. Og ønsket om kortreist mat, er vel i bunn og grunn proteksjonistisk og kan stenge fattige land ute.

Imens presses den norske bonden i fra alle kanter, både av jakten på billigere mat og et rikere mangfold. Et nytt forslag er å plassere småbrukeren i miljøbudsjettet, som statsansatt miljøverner. Pen skal verden også være.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.