VIL HA REGJERINGSMAKT: Kristendemokratenes leder Ebba Busch Thor avviser ikke å regjere med støtte av SD så lenge det gir gjennomslag for partiets politikk. To av hennes partnere i Alliansen sier de ikke kan regjere på SDs nåde. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP
VIL HA REGJERINGSMAKT: Kristendemokratenes leder Ebba Busch Thor avviser ikke å regjere med støtte av SD så lenge det gir gjennomslag for partiets politikk. To av hennes partnere i Alliansen sier de ikke kan regjere på SDs nåde. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFPVis mer

Hareides svenske søsterparti går motsatt vei

Ebba åpner døra for Jimmie

Først kastet de Stefan Löfven, så gikk de løs på hverandre. Alliansen slår sprekker i strid om SD.

Kommentar

Det er åpen kamp mellom de fire partnerne i den borgerlige Alliansen. Etter at Löfven tirsdag morgen som ventet ble nedstemt med klar margin i Riksdagen, og det dermed skulle være klart for regjeringsskifte i Sverige, har Alliansen slått sprekker for åpen scene.

Stridens kjerne er som ventet Sverigedemokraterna (SD). Alliansen fikk utnevnt sin kandidat som talsmann og avsatte Löfven med SDs støtte, men der går grensen for to av partnerne. Centern og Liberalerne sier blankt nei til å regjere på SDs nåde. Kristendemokratene derimot, som ledes av stjerneskuddet Ebba Busch Thorn, er mer pragmatisk.

I Sverige er situasjonen nærmest den motsatte av i Norge. Mens KrFs søsterparti åpner for å samarbeide med høyrefløyen om regjeringsmakt, sier Venstres søsterparti absolutt nei. Både Centern og de liberale vil fortsatt ha Ulf Kristersson som ny statsminister, men det må skje uten å gi SD innflytelse fastholder de.

Begge ga velgerne to løfter: De skulle kaste den sittende regjeringen, og de skulle holde SD utenfor innflytelse.

Det kan bli vanskelig å innfri begge.

Hvordan det skal gå til er i hvert fall foreløpig høyst uklart. En merkelig invitasjon til sosialdemokratene kort tid etter å ha stemt ned Löfven ble naturligvis blankt avvist. Tvert om lover rødgrønne politikere at de vil gjøre alt for å felle en borgerlig regjering hvis Alliansen klarer å stable en på beina. Det vil si, de vil sørge for å synliggjøre at en slik regjering er helt avhengig av SD.

Etter valget er høyresida klart størst i Riksdagen. Sverige har aldri vært blåere. Men det er bare om man regner med SD. Uten SD er blokkene jevnstore. I valgkampen lovet nærmest begge sider at de skulle respektere styrkeforholdet mellom Alliansen og de rødgrønne. Etter valget er det som ventet oppstått uenighet om hva det innebærer og hvordan det skal måles.

I første omgang har Löfven blitt nedstemt som forventet, med SDs støtte, men i neste omgang må Ulf Kristersson og Alliansen sannsynliggjøre overfor talsmannen at de kan få flertall for et statsbudsjett seinere i høst. En allianseregjering har i praksis bare ett valg; enten samarbeide med SD, eller få støtte fra sosialdemokratene.

Ebba Busch Thor sier rett ut at hun ikke bryr seg om hvor støtten kommer fra, om det så er fra SD; hun er opptatt av å få mest mulig gjennomslag for sin politikk. Ulf Kristersson og Moderaterna sitter foreløpig stille i båten, mens de to andre partnerne er blankt avvisende til et SD-samarbeid. De vil ikke sitte i en regjering som er gissel for SD, som Center-leder Annie Lööf sier.

Den fastlåste situasjonen viser at det fortsatt er langt igjen før SD blir tatt inn i varmen, eller en gang blir behandlet som et vanlig parti. Mens mange spådde at pragmatismen, slik Busch Thor uttrykker den, ville ta over etter valget, er to partier fortsatt villig til å ofre regjeringsmakt fremfor å gi SD innflytelse.

Nå har flere påpekt at SD har innflytelse enten de etablerte partiene liker det eller ei. I mange saker i forrige periode fikk de rødgrønne gjennomslag ved hjelp av SD. Men det var en passiv støtte uten noe samarbeid.

SD-leder Jimmie Åkesson lover at den tida er forbi. Han vil ha betalt og fabler til og med om å sitte i regjering med Moderaterna og Kristendemokratene. Det er fantasifullt i overskuelig framtid. Men han kan få oppfylt en annen drøm, at Alliansen sprekker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.