Ebba Haslund (91) er død

- Hun var som en gudmor for meg, sier William Nygaard.

DØD: Forfatteren Ebba Haslund er død. Her fotografert da hun holdt åpningstalen på Bjørnsonfestivalen i Molde i 2006. 
Foto: Veronica Karlsen / SCANPIX
DØD: Forfatteren Ebba Haslund er død. Her fotografert da hun holdt åpningstalen på Bjørnsonfestivalen i Molde i 2006. Foto: Veronica Karlsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forfatteren og dramatikeren Ebba Haslund sovnet i går kveld stille inn i sitt hjem på Ullern, 91 år gammel.

- Hennes betydning, både litterært, samfunnspolitisk og kvinnepolitisk, er uvurdelig. Bøkene hennes hadde et bredt nedslagsfelt, med en stil som tok i bruk både humor og ironi som virkemidler. Hun var norsk litteraturs «grand old lady», sier forlagsjef i Aschehoug, William Nygaard, til Dagbladet.

Langt forfatterskap
Haslund har gitt ut en rekke romaner siden hun debuterte med novellesamlingen «Også vi» i 1945. Krigstemaet er noe som fulgte henne gjennom forfatterskapet.

I tillegg har hun, gjennom sitt over 50 år lange forfatterskap, også skrevet romaner, noveller, barnebøker, kåserier og skuespill.

Haslund var i en årrekke også svært aktiv i forfatterstandens organisasjoner, blant annet som formann i Den norske forfatterforening fra 1970 til 1975.

William Nygaard og Ebba Haslund hadde et personlig og godt forhold.

- Hun var som en gudmor for meg innen forleggeriet. Jeg kom inn i bransjen i 1974, da hun var formann i Den norske forfatterforeningen. Og vi har både sloss med hverandre og elsket hverandre, forteller Nygaard.

Den siste representanten
Haslund har i tillegg til sitt forfatterskap vært radiokåsør i NRK, litteraturkritiker i Aftenposten og skribent i Klassekampen. Spalten hennes i Klassekampen hadde hun helt fram til sin død.

- For meg personlig var hun den siste representanten av den generasjonen forfattere som var gjeldene da jeg startet som forlagssjef, sammen med blant andre André Bjerke, Torborg Nedreaas, Inger Hagerup og Arne Skouen, sier Nygaard.

Haslund hadde like før hun døde fullført en ny bok, «Ingen frøkensport. Erfaringer».

- Det er den tredje boka i erindringsserien hennes og vil komme ut etter hennes død nå i høst, opplyser Nygaard

ENGASJERT: Forfatter Ebba Haslund holdt en appel under aksjonen "Besteforeldre krever en ansvarlig klimapolitikk" i 2007.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
ENGASJERT: Forfatter Ebba Haslund holdt en appel under aksjonen "Besteforeldre krever en ansvarlig klimapolitikk" i 2007. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer

Ebba Haslund

Ebba Haslund har siden debuten i 1945 skapt seg et navn som en av våre fremste forfattere, med en lang rekke bøker av mange slag: først og fremst betydelige romaner som "Det hendte ingenting" (1948), "Krise i august" (1954), "Det trange hjerte" (1965), "Bare et lite sammenbrudd" (1975), "Døgnfluens lengsel" (1984) og "I mangel av sverd" (1995).

Hun har også skrevet barnebøker, skuespill, hørespill, samlinger med epistler, novellesamlinger og tre bind perspektivfylte erindringer.

Ebba Haslund har vært formann i Den Norske Forfatterforening, og ble også æresmedlem.

Hun har fått Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen, og hennes bøker er oversatt til mange språk. Hun har vært litteraturkritiker i en rekke aviser, vært radiokåsør i NRK og oversatt bøker og skuespill.

Hun ble tidlig kjent for sitt kvinnepolitiske engasjement, og hun var en bevisst og skarp samfunnsdebattant.

I 2006 mottok hun Ossietzky-prisen for sin innsats for ytringsfriheten.

Våren 2007 fikk hun Fritt Ords Honnørpris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer