- Ebøker vil få flere barn til å lese for moro skyld

Ny undersøkelse fra Harry Potter-forlaget.

IKKE PÅ LESEBRETT: J.K. Rowlings bøker om Harry Potter er ennå ikke til salgs digitalt. Men nå viser en ny undersøkelse fra forlaget hennes at flere amerikanske barn tror at et større utvalg av ebøker vil få dem til å lese mer.  Foto: SCANPIX/ AP/Jill Connelly
IKKE PÅ LESEBRETT: J.K. Rowlings bøker om Harry Potter er ennå ikke til salgs digitalt. Men nå viser en ny undersøkelse fra forlaget hennes at flere amerikanske barn tror at et større utvalg av ebøker vil få dem til å lese mer. Foto: SCANPIX/ AP/Jill ConnellyVis mer

||| (Dagbladet): Om de ikke hadde det fra før, fikk amerikansk bokbransje i dag enda en grunn til å trappe opp satsingen på ebøker.

Ifølge en undersøkelse gjort på oppdrag fra barnebokforlaget Scholastic, forteller en omkring 60 prosent av de spurte barna at de alt har lest eller ønsker å lese bøker digitalt.

Tenåringer slutter å lese
30 prosent av barna tror til og med at de vil lese mer for moro skyld, dersom flere bøker blir tilgjengelige på lesebrett.

Dette melder blant andre nyhetsbyrået AP.

Bokbransjen har lenge lett etter tiltak som kan få ungdom til å lese mer. Den nye undersøkelsen viser, i likhet med tidligere, at mange unge faller av leselasset ved 15-årsalderen. Mens over halvparten av barna i 6-8-årsalderen leste for moro skyld, var det bare en fjerdedel av 15-17-åringene som gjorde det.

Kanskje kan ebøkene være med på å snu trenden. Totalt 1045 barn mellom ni og 17 år, og 1045 foreldre, deltok i undersøkelsen. 16 prosent av foreldrene fortalte at de hadde planer om å kjøpe et lesebrett, og 83 prosent av dem igjen ville la barna bruke det, skriver New York Times.

- Jeg var ikke klar over hvor raskt ungene hadde omfavnet denne teknologien. Det er tydelig at de ser på det som et verktøy for lesing, ikke bare for spill og tekstmeldinger, sier Francie Alexander ved Scholastic til New York Times.

Potter-nei til lesebrett
Men det er et stykke igjen til barna finner alle sine favoritter tilgjengelig på lesebrettet. Scholastic er kanskje mest kjent som den amerikanske utgiveren av gigantsuksessen «Harry Potter». Men Potter-forfatter J.K.Rowling har lenge nektet å selge bøkene digitalt, både av frykt for piratkopiering og fordi hun helst vil at de skal leses på papir.

I mai i år åpnet hun imidlertid døra på gløtt, da hennes advokat Neil Blair sa til bransjenettstedet The Bookseller at de hadde begynt å vurdere mulighetene.

FLEST KLASSIKERE: Det er flest klassikere blant barnebøkene som topper salgslista til Kindle - nettbokhandelen Amazon.coms eget lesebrett.  Foto: SCANPIX / REUTERS/Amazon.com
FLEST KLASSIKERE: Det er flest klassikere blant barnebøkene som topper salgslista til Kindle - nettbokhandelen Amazon.coms eget lesebrett. Foto: SCANPIX / REUTERS/Amazon.com Vis mer

Det er allerede flere barnebøker på bestselgerlista til Amazons lesebrett Kindle. Det er få nye titler å spore på lista for øyeblikket - de fleste bestselgende barnebøkene er klassikere som Lewis Carrolls «Alice i Eventyrland» og Robert Lewis Stevensons «Skatten på sjørøverøya».

Likevel er nettopp ungdomsbokforfatter Stephenie Meyer, som står bak vampyrserien «Twilight», en av Amazons aller største Kindle-suksesser. Hun var blant de fem første forfatterne som solgte over 500 000 ebøker.

Det kom fram tidligere i sommer, da Amazon fortalte at de for første gang solgte flere Kindle-bøker enn innbundne bøker.