Ebola er ikke like farlig i Norge

Et moderne helsevesen har helt andre forutsetninger enn de i landene der ebola er blitt en epedemi

VIRUS: Ebolaviruset. Her et bilde fra amerikanske Center for Disease-control. Foto: AP Photo / CDC / Scanpix
VIRUS: Ebolaviruset. Her et bilde fra amerikanske Center for Disease-control. Foto: AP Photo / CDC / ScanpixVis mer
Meninger

En norsk helsearbeider har blitt smittet med Ebola-viruset i Sierra Leone, og er på vei til Norge for behandling.

Dette har utløst stor medieinteresse med oppslag og innslag i de fleste kanaler. Jeg har forståelse for det. Samtidig er det grunn til å være edruelig i sin omtale og dekning av saken, det er viktig ikke å skremme befolkningen.

En nødvendig påminnelse er at Ebola IKKE er farlig på gruppenivå i et land med et moderne helsevesen. Det er selvsagt dramatisk for den enkelte som rammes, men i Norge har vi vært gode systemer for å hindre spredning. Vi har strenge rutiner for isolasjon av syke, og håndtering av døde.

Vi har store ressurser i sykehusene, og en helt annen tilgang på beskyttelsesutstyr og engangsutstyr, samt muligheter for sterilisering av gjenbruksutstyr, sammenlignet med fattige land. Dessuten er det en høy grad av tillit til helsemyndighetene i befolkningen, slik at råd som gis, blir fulgt.

Norske sykehus har trent spesielt på scenarioer for mottak og behandling av Ebola-pasienter, og er godt forberedt. Ebola er et virus, og det finnes ingen direkte kurativ behandling. Dette gjelder de aller fleste virus, og er sånn sett ikke spesielt for Ebola. Det viktigste ved behandlingen er derfor støttebehandling. Væsketilførsel, god pleie, og behandling av symptomer.

For de som har et mer alvorlig forløp, gjelder grunnleggende intensivbehandling. Slik behandling er ressurskrevende, men i Norge har vi god kapasitet.

Jeg ønsker med dette å berolige befolkningen. Det er svært liten risiko for smittespredning av Ebola i Norge, og vi er godt rustet til å ta av oss syke pasienter.

Avslutningsvis ønsker jeg den rammede helsearbeideren god bedring, og takker henne samtidig for en uredd og uvurderlig innsats for verdens svakeste. Å hjelpe andre med sitt liv og sin helse som innsats er den ypperste formen for medmenneskelighet. Hun fortjener den aller beste behandlingen tilgjengelig, og det skal hun få!

Innlegget opprinnelig publisert av Wasim Zahid på facebook

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.