KOMMENTARER

Eco og Hobæk Haff - betydelige diktere med middelalderen som tema

Begge var fargerike anarkister.

BERGLJOT HOBÆK HAFF døde for et par uker siden, men nyheten kom ikke før tidligere denne uka. Etter hennes eget ønske ble dødsfallet ikke gjort kjent før bisettelsen var over. Hobæk Haff er en av de betydeligste, norske romankunstnere i etterkrigstida. NTB arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BERGLJOT HOBÆK HAFF døde for et par uker siden, men nyheten kom ikke før tidligere denne uka. Etter hennes eget ønske ble dødsfallet ikke gjort kjent før bisettelsen var over. Hobæk Haff er en av de betydeligste, norske romankunstnere i etterkrigstida. NTB arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Plutselig dør to betydelige forfattere omtrent samtidig, en italiensk og en norsk, som har et spennende krysningspunkt. Umberto Eco (1932-2016) og Bergljot Hobæk Haff (1925-2016) vil begge bli husket lenge av sine lesere.

De var frodige skikkelser, om enn meget forskjellige. Eco - den aktive kommentatoren og fantasifulle fortolkeren av både populærkulturen og den store tradisjonen. Hobæk Haff - sky og tilbaketrukken, antimoderne både i livsstil og litterært uttrykk, men med en dikterisk kraft som strømmer gjennom hennes 16 romaner.

Eco var en internasjonal stjerne, stadig i skuddet ved store anledninger og alltid med en spissformulert kommentar. Hobæk Haff var aldri tilstedeværende på festivaler og intervjurunder.

Hun levde bevisst i de enkleste kår, i et lite trehus der hun hadde minimalt av moderne hjelpemidler av typen vaskemaskin. Hennes liv var kunst. Hun ga få intervjuer og hatet å bli avbildet. De få fotografiene som fins, ble tatt da hun motstrebende tok imot større priser, som det ble mange av.

Likevel hadde de to noe felles. I 1980 romandebuterte Umberto Eco med «Rosens navn», en bok som ikke bare ble en verdenssuksess, men som bidro til å skape en trend som fortsatt blomstrer, den historiske kriminalromanen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer