<strong>SAKTSØKT FOR PLAGIAT:</strong> Ed Sheerans låt «Photograph» blir nå saksøkt for å ha plagiert en låt fra 2009. Det kommer fram i rettsdokumenter fra partene som gikk til søksmål. Foto: NTB Scanpix
SAKTSØKT FOR PLAGIAT: Ed Sheerans låt «Photograph» blir nå saksøkt for å ha plagiert en låt fra 2009. Det kommer fram i rettsdokumenter fra partene som gikk til søksmål. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ed Sheeran plagiat- saksøkes for 161 millioner kroner

Samme advokat som vant Marvin Gaye-saken skal nå ta Sheeran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ed Sheeran (25) har på få år rukket å bli en av verdens største stjerner.

Med låter som «Lego House» og «Thinking Out Loud», for ikke å glemme soundtracket til «Hobbiten: Smaugs ødemark», har den unge briten solgt millioner av album verden over.

Nå er stjerna i hardt vær. I et søksmål hevdes det nå at hitlåten «Photograph» er stjålet av «X-Factor»-vinneren fra 2009, Matt Cardle.

Totalt krever tekstforfatterne bak låta Cardle sang, Thomas Leonard og Martin Harrington, over 161 millioner kroner fra 25-åringen.

Krever mye Det er låta «Amazing» som er problemet. Det melder flere medier, deriblant Washington Post, Hollywood Reporter og BBC.

Rettsdokumentene hevder at flere av sangens noter, 39 for å være presis, er kopiert direkte.

Det er i hovedsak låtens refreng som er et problem. Det er der notene befinner seg.

I rettsdokumentene står det at «Photograph» har solgt over 3,5 millioner eksemplarer verden over. I søksmålet heter det at royalties fra låta også skal gå til de saksøkende partene, dersom de vinner.

«Kopieringen av «Amazing» til «Photograph» er storslagen i sin bevissthet, sitt omfang og sin arroganse», heter det i saksfilene. 

Kjent advokat Det var i mars i fjor at artistene Robin Thicke og Pharrell Williams ble funnet skyldige i å ha kopiert Marvin Gayes «Got To Give It Up» fra 1977, til sin egen låt «Blurred Lines».

Mye av dette skyldtes arbeidet til advokaten Richard Busch, som sto i stormen da medieoppmerksomheten rundt søksmålet var som verst.

Resultatet fra saken ble at Thicke og Williams måtte betale 59 millioner kroner til Gayes resterende slektninger. 

Busch er leid inn som advokaten til Leonard, Harrington og publiseringsselskapet deres HaloSongs.

Om det stemmer at «Photograph» er plagiert, blir det altså derfor dyrt for Sheeran.

Flere saker Dette er ikke første gang plagiatsaker fra verdens største artister får stor oppmerksomhet.

I 2011 hevdet det norske bandet Hollywood Vampires at den svenske duoen Roxette hadde plagiert ett av referengene deres

Vokalist Paul E. Vercouteren (29) sa at Roxette har kopiert deler av Hollywood Vampires-låta «She Had Nothing on but the Radio» på svenskenes siste singel «She's Got Nothing on (But the Radio)».

- Det er veldig forsmedelig at vi har skrevet et refreng som nå et annet band tjener masse penger på, påsto Vercouteren i 2011.

I 2008 saksøkte rockegitaristen Joe Satriani bandet Coldplay og hevdet at den hitlåten «Viva La Vida» inneholdt et riff han selv hadde skrevet. 

Sporet Satriani hevder Coldplay har plagiert er «If I Could Fly» - en låt fra hans 2004-album «Is There Love In Space». 

Nyheten kom bare én dag etter at et ukjent tysk band vant over Gary Moore, fordi sistnevnte hadde plagiert deres riff fra en 70-tallslåt. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer