FØRSTE GANG SIDEN 1905: Mortensson-Egnund oversatte Edda i 1905. Han er den eneste som før Knut Ødegård har gjendiktet til norsk samtlige kvad fra Codex Regius. Ødegård påpeker: kvar generasjon har krav på nye gjendiktingar av den litterære arven. Bildet viser «Death of a Viking warrior». Foto: NTB SCANPIX
FØRSTE GANG SIDEN 1905: Mortensson-Egnund oversatte Edda i 1905. Han er den eneste som før Knut Ødegård har gjendiktet til norsk samtlige kvad fra Codex Regius. Ødegård påpeker: kvar generasjon har krav på nye gjendiktingar av den litterære arven. Bildet viser «Death of a Viking warrior». Foto: NTB SCANPIXVis mer

Edda-dikt som katastrofe- varsel for vår tid

Med bind IV har nå forfatter Knut Ødegård gjendiktet vår komplette kulturarv, Edda-diktene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Gullet er raudt i eddadiktinga - som blod. Gull og blod går som ein raud tråd gjennom dikta. Når ein oppdagar dette, som er eitt av fleire aspekt ved eddakvada, ser ein òg kor aktuelle desse eldgamle dikta er. Byter ein ordet gull med t.d. olje, vert aktualiteten endå klårare.

Alt i det visjonære Voluspå, som står fremst i handskriftet Codex Regius av Den eldre Edda, les vi at gudane i opphavet leika seg med gullet som i paradisisk uskuld. Men så kjem grådugskap inn i ei før så harmonisk verd. Så fylgjer sviket, drapet, krigen - og til slutt går verda under i endetidas ragnarok, harmonien er broten.

Det går liner frå gudedikta til heltedikta. Den fremste helten er Sigurd. Tilnamnet Fåvnesbane fekk han av di han drap Fåvne som låg over den gamle gullskatten i form av ein skræmeleg orm. Sigurd vert så eigar av gullet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn