Edderkoppkvinnen klatrer mot film-toppen

LOS ANGELES (Dagbladet): Ingen 20-åringer klatrer raskere i Hollywood enn Kirsten Dunst. «Spiderman» er sommerens innertier på kino også i Norge.

Det året hun fylte 20 år, bestemte Kirsten Dunst seg for å flytte inn i eget hus, skifte management, skjerpe imagen, etablere produksjonsselskapet Wooden Spoons med mamma Inez. Og - hun ville arbeide steinhardt.

Som kjæresten til Peter Parker/«Spider-Man» (Tobey Maguire) har hun som nabojenta Mary Jane Watson klatret til topps på verdens kinolister på rekordtid med filmversjonen av tegneseriehelten - her til lands mest kjent som «Edderkoppmannen».

Etter bare drøye to uker har over 265000 nordmenn sett filmen, som jevnt over har fått gode kritikker. Til sammenlikning er «Star Wars - Episode 2: Klonene angriper» sett av vel 300000 nordmenn - på sju uker!

Realisme

Selv tror hun at mye av suksessen til filmen skyldes kjærlighetshistorien i filmen, og at publikum får emosjonell kontakt med de to karakterene.

- Det er en slags realisme som gjør historien troverdig, selv med en masse spesialeffekter. Begge hovedkarakterene er som vanlige mennesker. Sam (Raimi, filmens regissør, red.anm.) ville skape en helt for jentene også. Det har vi forsøkt å gjøre gjennom Mary Jane, som vi følger via dårlige rollemodeller, enda verre gutter og usikkerhet - fram til hun blir mer moden og selvsikker. Mot slutten av filmen har både hun og Peter gått gjennom så mye at vi kjenner dem som rimelig ansvarsfulle, voksne mennesker, sier Kirsten Dunst til pressen, som hun nylig inviterte til pressekonferanse i Beverly Hills. I motsetning til den kjedelige og litt stusslige Tobey Maguire, spruter Dunst med kvikke svar og naturlig sjarm.

Til tross for stor ulikhet har de sammen stått bak årets kinosuksess med «Spider-Man». Og slikt blir det selvsagt oppfølgere av. Innspillingen av «Spider-Man 2» starter snart, og vil være premiereklar i 2004. Før den tid kan vi oppleve Kirsten Dunst i filmer som «The Cat's Meow», «Axis» og «Levity», men neppe i mer actionfylte filmer enn «Spider-Man».

- Superhelt-jenter som Lara Croft interesserer meg ikke. Dessuten vil jeg ikke gjøre så mange stunt selv. Det ligger ikke for meg.

Privilegert

Halvt tyske Kirsten Caroline Dunst begynte å arbeide foran kamera allerede som treåring i reklamefilmer - og hadde sin filmdebut i Woody Allens «New York Stories» i 1989. Siden har hun medvirket i mye forskjellig. Er det noe hun angrer på, må det være at hun vendte tommelen ned for rollen som Angela i Oscar-vinneren «American Beauty».

- Det er lett å rote seg bort i Hollywood, men jeg har vært velsignet med muligheter og gode filmtilbud. De siste åra har jeg sjonglert mellom å spille både ung og voksen i ulike sjangere. Jeg har hatt og har fortsatt folk som har tatt godt vare på meg.

- Hva er det verste du har gjort foran kamera?

- En gang gjorde jeg reklame for en gravid dokke! Ordentlig lite klokt overfor ungjenter. Attpåtil kunne du ta barnet ut av magen på dokka. Heldigvis har jeg ikke sett dette leketøyet siden jeg spilte inn reklamefilmen. Selv produsenten så vel galskapen, sier Dunst, som nesten i samme åndedrag skyter inn at hun ikke er begeistret for Mary Jane-dokkefiguren som er laget til «Spider-Man»-filmen.

- Jeg synes dokka er stygg. Den ser jo ut som en mann! Som Ken med rødt hår.

Ikke mer Brad

Dunsts første kyss på film var med Brad Pitt i «En vampyrs bekjennelser» i 1994, men hun er ikke særlig interessert i å spille mot ham igjen. I alle fall ikke som kjæreste.

- Det ville være ekkelt. Jeg jobbet med ham da jeg var ti år. Jeg kunne kanskje ha spilt hans søster, men ikke hans kjæreste. Jeg er for ung - og han er for gammel. Jeg er lei av at unge jenter skal være kjærester med gamle menn. For meg er det bare ett unntak: Johnny Depp. Uansett hvor gammel han er, er han sexy, sier Dunst - og nevner Joaquin Phoenix, Paul Bettany, Jake Gyllenhaal og Mark Ruffalo og selvsagt Tobey Maguire som sine favoritter blant de unge skuespillerne.

- Alle disse vil bli store skuespillere.

- Hvis det hadde vært mulig: Hvilken av egenskapene til «Spider-Man» ville du hatt?

- Jeg liker Peter Parker/«Spider-Man» som person. Han har et godt perspektiv, han er sjarmerende, klok og ydmyk, vennlig og menneskelig, samtidig som han er mektig. Det er viktig å huske på, ikke minst i denne bransjen. Jeg tror det er viktig å være ydmyk og ha beina på jorda, både i opp- og nedturer, sier Kirsten Dunst.

HØYAKTUELL: Kirsten Dunst er aktuell i tre filmer før oppfølgeren til «Spider-Man 2» kommer i 2004. - Jeg vil utfordre meg selv i ulike roller, og ikke puttes i en bås, sier hun.
KINO-VINNER «Spider-Man» er sommerens store vinner på kino, også i Norge. På drøye to uker har 265000 nordmenn sett Tobey Maguire og Kirsten Dunst i årets store filmsuksess.