Eddie the ’ead har gått til politikken

Skaper bråk i Spania.

PARIS (DAGBLADET): Hva gjør egentlig en blodspyttende skjelettaktig demon i et bystyre?

Jo, han blander seg inn i politikken, som del av en bitter strid mellom baskiske og spanske politikere om bruk av symboler under bystyremøtene.

Demonen det er snakk om er Eddie, eller Eddie the ’ead, de britiske tungrockerne Iron Maidens legendariske maskot, som har prydet omslaget på samtlige av Iron Maidens album. og er fast inventar under bandets konserter. Når vokalist Bruce Dickinson står på scenen og skriker «Scream for me, Oslo!», da vet du at Eddie er like rundt hjørnet.

Og nå er han altså på plass også i lokalpolitikken. Byen Eddie nylig kom til er Atarrabia, eller Villava, som ligger i provinsen Nafarroe/Navarra, nord i Spania.

Provinsen grenser til det autonome baskiske området, Euskal Autonomia Erkidegoa, og baskiske politikere i området krever at provinsen skal inn i det baskiske autonomiet. Som en markering av dette har baskiske politikere hengt opp det baskiske flagget, Ikurriña, foran sine pulter under debatter i bystyret.

Dette har fått den lokale lederen av det spanske Sosialistpartiet, José Luis Uriz, til å gå i harnisk.

Som et svar på den symbolske markeringen fra de baskiske politikerne bestemte Uriz, som er en svoren fan av Iron Maiden, seg for å henge opp sitt eget flagg: Et flagg med bilder av Iron Maidens maskot, en demon som gjerne løper over lik, med et blodig sverd, en øks, et gevær, en ljå, en kniv eller det britiske flagget i hendene.

Mannen som har lempet demonen inn i lokalpolitikken, har ifølge seg selv et nært og kjært forhold til Eddie the ’ead. Den spanske politikeren uttalte overfor avisa The Guardian tidligere denne måneden at «Iron Maiden-flagget betyr mye for meg. Om jeg må holde ut med deres flagg, må de holde ut med Eddies ansikt».

EDDIE I POLITIKKEN: Eddie the \'ead, her som scenepryd på en Iron Maiden-konsert i august. Foto: SCANPIX/AP
EDDIE I POLITIKKEN: Eddie the \'ead, her som scenepryd på en Iron Maiden-konsert i august. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Historien stanser imidlertid ikke her. Det erkekonservative regionale partiet Unión del Pueblo Navarro, kjent som militante motstandere av den baskiske bevegelsen, har også hengt seg på.

Det konservative partiet har imidlertid ikke valgt seg Eddie som sitt symbol. Partiet har hentet fram vimpler og flagg for Club Atlético Osasuna, en fotballklubb som spiller i spansk Primera División.

Eddie the ’ead har gått til politikken