Edgar Brichta var nazisjefens jødiske fostersønn

Frank Rossavik har skrevet bok om den sterke historien.

OVERLEVDE HOLOCAUST: Frank Rossavik har skrevet historien om jødiske Edgar Brichta (79) fra Tsjekkoslovakia,s om flyktet til Norge under andre verdenskrig. I dag er han pensjonert lege i Californias hovedstad Sacramento, hvor han bor sammen med kona Judy.
OVERLEVDE HOLOCAUST: Frank Rossavik har skrevet historien om jødiske Edgar Brichta (79) fra Tsjekkoslovakia,s om flyktet til Norge under andre verdenskrig. I dag er han pensjonert lege i Californias hovedstad Sacramento, hvor han bor sammen med kona Judy. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Se bildeserien fra Edgars liv.

Frank Rossavik har skrevet bok om Edgar Brichtas (79) sterke historie.

- Hendelsene har aldri forlatt meg helt, sier Brichta til Dagbladet.

I boka «Det niende barnet — NS-ordførerens jødiske sønn» fortelles historien om hvordan Brichtas foreldre sendte ham til Norge, bort fra et stadig tøffere klima for jøder i Europa.

Slik overlevde han jødeutryddelsen under andre verdenskrig.

Ble NS-ordførerTidlig om morgenen 27. oktober 1939 ruller nattoget fra Oslo inn på jernbanestasjonen i Bergen. På toget er ni jødiske barn, blant dem ni år gamle Brichta. Han blir tatt varmt imot av Agnes og Arne Nordmann, og trives godt hos familien.

- De gjorde det mulig for meg å holde på med det som interesserte meg. Agnes var kjærlig, snill og omtenksom mot alt som levde. Arne var mer distansert, men behandlet meg alltid rettferdig og med godhet, sier Brichta.

Men i april 1940 kommer krigen til Norge. Ikke lenge etter melder Arne seg inn i Nasjonal Samling. Dermed oppstår lojalitetskonflikten mellom NS-medlemmet Arne og rollen som far til en jødisk sønn. Flere ganger avholdes NS-møter i familien Nordmanns hjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer