FEIRES: I år er det 100 år siden Edith Piaf ble født, den lille sangeren fra Paris som gjorde inntrykk på en hel verden. På hennes grav er det alltid friske blomster. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
FEIRES: I år er det 100 år siden Edith Piaf ble født, den lille sangeren fra Paris som gjorde inntrykk på en hel verden. På hennes grav er det alltid friske blomster. Foto: Agnete Brun/DagbladetVis mer

Edith Piaf hylles av fans over hele verden

Og norsk band debuterer med Kurt Weill.

CD-BOKS: 19. desember i år er det hundre år siden Edith Piaf ble født, en begivenhet som blir feiret med hyllester over hele verden.

Den enestående, vesle sangeren fra Paris blir fortsatt beundret og dyrket av tusener av lyttere, både for sin evne til fortolkning av livet gjennom sangene hun framførte og for sin tragiske og sterke livshistorie.

Piaf er gravlagt på æreskirkegården Père Lachaise, og friske blomster ligger alltid på hennes grav. 100 000 mennesker fulgte henne det siste stykket da hun døde i 1963.

Teaterstykket «Piaf» har gått sin seiersgang, blant annet i Norge, og det blir stadig lagd nye filmer om hennes liv, seinest «La vie en rose» (2007).

Den som vil sikre seg et solid utvalg av hennes kunst, anbefales en CD-boks som kommer ut til jubileet, «Edith Piaf Birthday Edition», en ti platers boks til en latterlig lav pris. 16 av hennes originalalbum fyller platene, samtlige covere er gjengitt. Det fins riktignok ikke noe CD-hefte, men musikken taler for seg.

Piaf synger en unik blanding av chansons, cabaretmusikk og jazz. Sangene har også et fortellende drag som tilfører dem en episk tyngde. Det samme kan man si om sangene til tyskeren Kurt Weill, unnfanget i samme periode.

Du hører ti av dem på en finstemt ny, norsk plate, «Lonely Songs», med Kurt Weill Ensemble. Hilde Leite Gaupås heter sangeren som sammen med cellisten Sigrun Eng står bak dette prosjektet.

De har fått med seg Morten Michelsen på bassklarinett og Andreas Utnem på trøorgel. En meget vakker og stillferdig plate, som i likhet med musikken til Piaf uttrykker den ensomheten i tilværelsen enhver lytter vil kjenne igjen.