Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Edru når fløyta går!

Jeg skal ikke ta stilling til om fotball er kultur. Det er uvesentlig, så lenge våre kulturministere reiser til EM, VM og OL for å se våre menn med ball på grønt gress, så fort det dukker opp en anledning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men at øl, vin og endatil brennevin kan være kultur, det vil jeg hevde, om så avholdsfolk, fotballtrenerne og ballbyråkrater protesterer til de er blå.

  • Så har Myggen vært på byen igjen. So what! Så har han drukket øl. Og så, da? Det er slikt karer og kvinnfolk på hans alder gjør, hvis de ellers er sunne og friske og ikke er umyndiggjort. Enkelte drikker selvfølgelig, og dessverre, langt mer enn de og helsa har godt av. Men det er på en måte en annen skål. Eller det kan være mangel på drikkekultur. Og en drikkekultur, beklager å måtte si det, men det har vi ikke her i det høye nord.
  • Det er en skjebne og et handikap vi deler med andre nordboere. Svensker, finner og nordmenn. Du finner ikke fullere folk i Syden. Du finner ikke fullere folk i Norden, heller. Når det drikkes, drikkes det med begge hender. Det at vi mangler en drikkekultur, er en stygg mangel. Den er uestetisk på sitt mildeste og avskyelig når den er litt krydret og det er seint. Og årsaken kan vi krangle lenge om, men kanskje bunner det i at vi har latt oss lure til å tro at alkohol er så syndig og fælt at all omgang med stoffet nærmest er en straffbar handling. Dermed tyller man i seg litt ekstra, kanskje for å døyve samvittigheten, når man først drikker.
  • I andre kulturer, hvor man også drikker vin, øl og spiller fotball, er alkoholen en hverdagslig ting. Noe som hører gode måltider til, og gjerne både til lunsj og middag. Men ikke i slike mengder at man spyr eller blir ubehagelig på andre måter.

Men når en fotballspiller går en tur på byen med kunstnervenner, forfattere, f.eks., og hygger seg med både øl og vin og godt selskap, da blir det et helvetes lurveleven. Enda mannen er myndig.

  • Zinedine Zidane og hans lagkompiser koser seg med vin til maten kvelden før både VM-og EM-finale. Og de vinner og vinner. Og ingen synes det er noe merkelig ved det... De er jo best med ball. Akkurat som Myggen. Dessuten er de franskmenn, og har lov å drikke. Dessuten har de en drikkekultur. Og gudbenådede fotballspillere. Flere som Myggen. Spill under mottoet: Edru når fløyta går!