Edruelig Quart

ETTER ET HELVETESÅR med sexskandale og pengeproblemer i fjor, ble årets Quart et lite antiklimaks. Snoop kom riktignok en time for seint, men pengene ble brukt med måte og festivalledelsen regner med et lite overskudd som kommer til å komme neste års festival til gode. Og godt er det - det var pengemangelen som ble Quartens største problem i år. For selv om Toffen hadde huket inn storkanoner som Foo Fighters, Snoop, Green Day og Audioslave, gikk resten av programmet for lut og kaldt vann.

DET VAR IKKE bare det at det var færre band og scener enn tidligere, men at mellomrommet mellom Snoop og Sofian ikke ble fylt på en skikkelig måte. De mellomstore up-and-coming -bandene Quart er kjent for å være flinke til å booke, glimret med sitt fravær. Tidligere har man løpt fra konsert til konsert, dratt seg i håret over at favorittartistene har krasjet og vært våken i timevis for å få med seg et strålende klubbquart. I år var det mer stemning for å tasse rundt og vente på hovedattraksjonene. Det preget også publikum, som for det meste ignorerte konsertene på den nyopprettede Plenen-scenen og foretrakk å vente på favoritten i Bendiksbukta. Men det er dyrt å drive festival og i år har Toffen hatt tre millioner mindre å rutte med enn i fjor, en pengesum som tilsvarer fem mellomstore band i Bendiksbukta. Årets Quart har vært preget av at det er en festival på sparebluss, en festival som først og fremst må tenke på billettsalgsikkerhet for å få det hele til å gå rundt. Dermed har de mistet det artistiske spillerommet som har preget tidligere års festivalprogram. I år har vi forståelse for at det er slik det kanskje må bli, men når resten av Festival-Norge puster Quart i nakken, skal det ikke mye til før de mister sin status som Norges største festival.

DERFOR SKAL Quart-ledelsen nå drive aktiv lobbyisme for at festivalen skal få status som knutepunktfestival og være sikret 60 % statlig støtte. En slik status ville løftet festivalen tilbake til dens tidligere kvalitetsnivå, samtidig som den ville fått mer edruelig økonomi. Det ville også vært et signal på at den norske stat endelig tar populærmusikk på alvor. Og det hadde vært på tide.