ETTERLYST: Varsleren Edward Snowden lekket informasjon om USAs overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. Foto: Lotta Härdelin/ Dagens Nyheter
/ NTB Scanpix
ETTERLYST: Varsleren Edward Snowden lekket informasjon om USAs overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. Foto: Lotta Härdelin/ Dagens Nyheter / NTB ScanpixVis mer

Edward Snowden anker til Høyesterett: - Vi håper å få ham hit i juni neste år

Det melder organisasjonen Norsk PEN.

(Dagbladet): Spørsmålet om Edward Snowden (se faktaboks i bunnen av saken) kan komme til Norge uten fare for å bli utlevert til USA blir anket til Høyesterett, opplyser Norsk PEN, ifølge NTB.

Overfor Dagbladet forteller generalsekretær i Norsk PEN, Hege Newth Nouri, at dette er neste steg i prosessen med å overrekke varsleren Edward Snowden Ossietzky-prisen personlig i Oslo.

- Må testes

Norsk PEN har tildelt Ossietzkyprisen for 2016 til Edward Snowden, for hans innsats for ytringsfriheten.

- For å gi ham prisen personlig må han hit. Vi må få testet ut om den norske stat kan garantere Snowden fritt leide uten utlevering til USA, sier Newth Nouri til Dagbladet.

- Samtidig ville en personlig overrekkelse i Oslo vært en anerkjennelse av prisen, som viser at det er en viktig nordisk pris, og en anerkjennelse av betydningen av arbeidet til Snowden, fortsetter hun.

Ønsker fritt leide

Det er Justis- og beredskapsdepartementet ved regjeringsadvokaten som eventuelt blir stående på andre siden av «bordet» om det norske rettsvesenet godtar at Snowden og Norsk PEN skal få prøvet saken.

I april gikk Edward Snowden til sak mot den norske stat for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA, og at han dermed trygt kan reise til Oslo for å motta prisen.

Juni 2017

Datoen for personlig overrekkelse av Ossietzkyprisen var opprinnelig satt til 18. november, men Norsk PEN forteller at prisutdelingen er utsatt.

- Vi håper Høyesterett gir oss medhold i at Snowden har en sak å kjøre, og at den kommer i gang på nyåret. Dermed håper vi at Snowden kan få prisen i Oslo 7. juni 2017, sier Newth Nouri.

På den opprinnelige datoen, 18. november, dukker derimot Snowden opp på storskjerm via Skype, forteller generalsekretæren.

- Vi ønsker fortsatt å markere tildelingen, og Fengslede forfatteres dag (15. november red.anm.) med Snowden som hovedgjest på storskjerm, sier Newth Nouri.

To runder i retten

Snowden er ettersøkt av amerikanske myndigheter for å ha lekket store mengder hemmeligstemplet informasjon, og oppholder seg for tiden i Russland hvor han er innvilget asyl.

I juni avviste Oslo tingrett saken til Snowden, og i september avviste Borgarting lagmannsrett å behandle spørsmålet. Domstolene har ikke saklig kompetanse til å forhåndsprøve spørsmålet i en sivil sak, ble det fastslått.

Staten argumenterer for at det ikke foreligger en offisiell begjæring fra amerikanske myndigheter om utlevering av Edward Snowden, og derfor kan ikke saken om fritt leide i Norge behandles.

- Så lenge det finnes en risiko for at han blir pågrepet og utlevert, kan han ikke reise hit. Vi må ha en garanti, sier Newth Nouri.