<strong>PRISVINNER:</strong> Edward Snowden er tildelt Bjørnstjerne Bjørnson-prisen for 2015 og invitert til Molde for å motta utmerkelsen i september i år. Foto:  OLE&nbsp;SPATA
PRISVINNER: Edward Snowden er tildelt Bjørnstjerne Bjørnson-prisen for 2015 og invitert til Molde for å motta utmerkelsen i september i år. Foto: OLE SPATA Vis mer

Edward Snowden får Bjørnson-prisen og inviteres til Norge

Ber om hjelp fra Erna Solberg til å sikre Snowden-besøk til prisutdelinga i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bjørnstjerne Bjørnson-prisen 2015 blir tildelt Edward Snowden. 

I juryens begrunnelse heter det at Snowden får prisen grunnet «hans arbeid for personvernet, og for å rette et kritisk søkelys mot staters overvåkning av sine og andres innbyggere».

Invitert til til Norge Edward Snowden inviteres med det samme til Molde i september for å motta utmerkelsen. Prisoverrekkelsen vil skje under gjennomføringen av årets Bjørnsonseminar, hvor overvåkning vil være tema.

Snowden er i eksil i Moskva, men juridiske vurderinger gjort på vegne av Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet gjør det klart at det er rettslig grunn til å tro at Edward Snowden kan komme til Norge fra sin tilflukt i Moskva, uten å bli utlevert til USA, slik mange vil frykte. 

«Med betydelig mot og personlig integritet har Snowden med vitende og vilje gitt avkall på en lysende karriere som fremstående dataekspert i amerikansk etterretningsvesen. Dette har han gjort ut fra en overbevisning om at verdens befolkning burde være klar over at hvem som helst risikerte å bli avlyttet og overvåket av den amerikanske staten» står det videre i juryens begrunnelse.

Ber Solberg om hjelp I et brev til statsminister Erna Solberg ber akademiet Solberg og justisminister Anders Anundsen om å sikre at Edward Snowden får komme til Norge og motta prisen i Molde, uten å utleverelse.

Amerikanske myndigheter har inndradd Snowdens pass, men det finnes hjemmel i lovverket til å gi utlendinger mulighet for innreise i Norge uten pass i særlige tilfeller.

I juni 2013 offentliggjorde Snowden, med hjelp fra journalistene Glenn Greenwald og Laura Poitras, et materiale som dokumenterte at NSA, i samarbeid med noen av sine fremste allierte, arbeidet systematisk og målbevisst med avlytting av telefonsamtaler og lagring av private data fra svært mange mennesker. 

Den tidligere CIA- og NSA-ansatte datateknikeren advarer tidligere i vår mot at den Nasjonale sikkerhetsetaten også lagrer nakenbildene til folk flest

Bjørnsonprisen

• Deles ut årlig og går til en person eller en institusjon som har bidratt i stor grad i en internasjonal sammenheng innen det området som omfattes av Bjørnson-akademiets formål. 

• I samsvar med statuttene skal akademiet «arbeide for fremme av litteratur og for
kunnskap om også andre litterære og kulturelle ytringsformer enn de som tilhører
vår egen kulturkrets, også for ytringsfrihet i Bjørnstjerne Bjørnsons ånd.

• Prisen består av 100 000 kroner, en statuett av Hagbart Solløs og et diplom av Ellen Maria Heggdal.

• NRK-journalist Kristin Solberg fikk prisen i 2014.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer