Edward Snowden får Bjørnson-prisen og inviteres til Norge

Ber om hjelp fra Erna Solberg til å sikre Snowden-besøk til prisutdelinga i september.

PRISVINNER: Edward Snowden er tildelt Bjørnstjerne Bjørnson-prisen for 2015 og invitert til Molde for å motta utmerkelsen i september i år. Foto:  OLE SPATA
PRISVINNER: Edward Snowden er tildelt Bjørnstjerne Bjørnson-prisen for 2015 og invitert til Molde for å motta utmerkelsen i september i år. Foto: OLE SPATA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bjørnstjerne Bjørnson-prisen 2015 blir tildelt Edward Snowden. 

I juryens begrunnelse heter det at Snowden får prisen grunnet «hans arbeid for personvernet, og for å rette et kritisk søkelys mot staters overvåkning av sine og andres innbyggere».

Invitert til til Norge Edward Snowden inviteres med det samme til Molde i september for å motta utmerkelsen. Prisoverrekkelsen vil skje under gjennomføringen av årets Bjørnsonseminar, hvor overvåkning vil være tema.

Snowden er i eksil i Moskva, men juridiske vurderinger gjort på vegne av Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet gjør det klart at det er rettslig grunn til å tro at Edward Snowden kan komme til Norge fra sin tilflukt i Moskva, uten å bli utlevert til USA, slik mange vil frykte. 

«Med betydelig mot og personlig integritet har Snowden med vitende og vilje gitt avkall på en lysende karriere som fremstående dataekspert i amerikansk etterretningsvesen. Dette har han gjort ut fra en overbevisning om at verdens befolkning burde være klar over at hvem som helst risikerte å bli avlyttet og overvåket av den amerikanske staten» står det videre i juryens begrunnelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer