Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Effektfull fest

De som ble med på regissør Jan De Bonts berømmelige busstur i «Speed» kan belage seg på enda en festaften i spesialeffektavdelingen. Våre fem terningprikker er altså tilegnet de ukjente damer og herrer i firmaet Industrial Light & Magic, m.fl.

Tittelen «Twister» er slang for virvelstorm, et naturfenomen som opptrer hyppig bl.a. på det nordamerikanske kontinent, og som vi nylig så en lang dokumentar om i fjernsynet.

«Twister» forteller om et lag av meteorologer og værforskere som jakter på virvelstormer. Leder er Jo Harding (Helen Hunt). Som småjente så hun sitt faderlige opphav bli tatt av stormen og har siden vært besatt av å finne ut hva som skjer «inni» en slik. Idet hun og hennes muntre gjeng skal ut i felten, dukker hennes fraseparerte mann Bill (Bill Paxton) opp med forlovede for å få Jo til å undertegne skilsmissepapirene, men sannelig kommer ikke den første virvelen før de rekker så langt.

Resten går med til å fortelle om strevet med å få brakt «Dorothy» inn i stormens øye. «Dorothy», oppkalt etter heltinnen i «Trollmannen fra Oz», er en slags elefantsyk støvsuger å se til, utstyrt med små kuleformede peileapparater som skal tas av vinden for å avlese og omsette virvelstormens atferd i data. Dette er selvsagt bare et middel til å få satt i gang oppvisningsmaskineriet, som er imponerende og hakeslepp-befordrende og samtidig smått komisk når prektige melkekyr begynner å fly gjennom lufta.

Det tordner i samtlige dolby-kanaler når våre venner kjører inn i den ene stormen etter den andre, med innlagt spisepause hos eiegode tante Meg før meteorologien igjen krever sitt. Den siste og største virvelstormen, kalt F5 og Guds finger, inntreffer ved en drive-in-kino som viser Jack Nicholson idet han går amok med øks i Kubricks «Ondskapens hotell».

På produsentsiden finner vi folk som Steven Spielberg og Michael Chrichton, som jo begge har laget high tech-fabler med en viss filosofisk substans. Hos regiteknologen Jan De Bont finner du ingen «subtekst» - what you see is what you get, som det heter på hans kanter. Like greit slik. God tur på tivoli.