Effektiv bistand

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AFRIKANSK VEKST: I en kronikk om hvorfor Afrika sør for Sahara nå vokser raskere enn på 80- og 90- tallet drøftet jeg en rekke årsaker til denne veksten - høyere råvarepriser, mer makroøkonomisk stabilitet, klar nedgang i antall væpnede konflikter, mm. Ettersom Øyvind Østerud nylig har sterkt kritisert utviklingshjelpen for manglende resultater, ble han så vidt nevnt fordi jeg antydet at bistand kunne være en av de mindre årsakene til den nye moderate veksten. Kronikkens lille poeng var at en kritikk av utviklingshjelpens effektivitet i det minste burde ha nevnt at den delen av verden som mottar desidert mest bistand nå faktisk vokser betraktelig raskere.

MENS ØSTERUD har rett i at en del bistand har vært forfeilet og at deler av bistandsbransjen har et naivt, idylliserende selvbilde, bør minst to andre poeng også nevnes i en debatt om utviklingshjelpens resultater.

FORHOLD TIL NORSK utviklinghjelp: en studie konkluderer med at den er mer effektiv enn de fleste andre lands utviklingshjelp (Collier & Dollar, 2001). Og internasjonalt: under den kalde krigen (som er godt over halvparten av bistandens historie) var sikkerhetspolitiske hensyn klart overordnet utviklingspolitiske da bistand ble gitt fra de store giverne til deres ideologiske venner i sør. Dette er en viktig årsak til mye av utviklingshjelpens manglende resultater. Østeruds replikk antyder at min kronikk bygger for mye på Verdensbanken og at det mest interessante med deres tall er «alt det de ikke sier».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer