OOOH (UGH): Island sendte arrogante engelskmenn ut av årets EM og for første gang løp spillerne til tilskuerhopen og sammen utførte det tunge kampropet som egentlig stammer fra skotske Motherwell. Foto: NTB Scanpix
OOOH (UGH): Island sendte arrogante engelskmenn ut av årets EM og for første gang løp spillerne til tilskuerhopen og sammen utførte det tunge kampropet som egentlig stammer fra skotske Motherwell. Foto: NTB ScanpixVis mer

«Eg vil helst vera din bane ...»

Island gir oss en god skaldbank.

Kommentar

I morgen kveld klokka 21.00 møter Island vertsnasjonen Frankrike i Paris til EM-kvartfinale, avdeling fotball. De siste to ukene er det aller meste blitt skrevet, sagt, grått, jublet, analysert og ropt ut om det islendingene har utført av heltemodige fotballbragder så langt i mesterskapet. Fotballkommentatorer har måttet legge seg paddeflate etter at Island slo ut England samtidig som mange nordmenn nå ønsker å bli islendinger i 2 x 45 minutter pluss eventuelt straffespark mot Astrix og Obelix.

Vår kollega, som fortsatt holder til i fine Akersgata, Verdens Gang, har også laget en app der vi kan legge inn våre fornavn, og fars fornavn, og dermed få våre islandske navn der mitt ble Tomúr Melvinsson. Ikke akkurat et navn som dukker opp i Edda-diktene, heltedikt. Men, før vi går inn i de historisk tunge islandske heltene må vi nevne at Sagaøya nå har fått et knippe nye kongsemner som heter Hannes Thór Halldórsson, Birkir Már Sævarsson, Aron Einar Gunnarsson (kaptein), Gylfi Thór Sigurdsson, Arnór Ingvi Traustason, Kolbeinn Sigthórsson og Jón Dadi Bödvarsson. Kaptein Aron Einar Gunnarsson ser forresten ut som om han har en hovedrolle i Game of Thrones - som er klar til dyst sammen med Tormund Giantsbane aka Kristoffer Hivju når som helst. Og, samtlige islandske fotballspillere passer også inn i moderne versjoner av Egils saga og Njåls saga - dette hvis vi ser stort på det altså.

Øyeblikkene av den glede folk opplever med dagens fotballhelter gjør at heltekvadene i Den eldre Edda i dag kan brukes av leg og lærd for å skrive om 11 menn som løper etter en ball, og vi må ei heller glemme Snorre Sturlasons kongesagaer som inneholder kongesagaer fra siste halvdel av 1100-tallet, disse ble nedtegnet av den islandske høvdingen og skalden Snorri Sturluson.

Forfatteren Knut Ødegård er forresten nettopp utkommet med bind to med gjendiktninger av heltedikt og i forordet, skrevet av Kari Vogt, står det blant annet:

«Hva er karakteristisk for den norrøne helten? Tre temaer står klart frem. For det første, og med selvsagte: Helten skiller seg ut ved sin styrke og fremferd».

Dette har vi til gagns sett under EM fra Islands utvalgte, ja, mot Portugal, Østerrike og England framsto kaptein Aron Einar Gunnarson som om han var spyttet ut av Egils saga og dette kvad, gjendiktet av Hallvard Lie, tilegnes ham og hans menn:

Vennefark

vil folk meg kalle,

og skamløs

skalde-usling,

ja, edsbryter,

all ros uverdig,

får slik troskap

ei takk og lønn.

Klassekampens utsendte til Frankrike er Mímir Kristjánsson. Det han opplever blant alvetroende landsmenn - og kvinner formildes over dobbeltsider i den knallrøde pressestøtteavisa. Han skriver gode, moderne kvad, blant annet denne uka etter at bretlenderne ble sendt hjem i skam:

«Bretland hadde en keeper som ble kalt Joe med hjertet. Om han ble det sagt at han var blant verdens fremste, men også at han kunne svikte da det gjaldt som mest. Slik gikk det til at da Kolbeinn, sønn av Sigthór, dundret løs fra 20 meter, ble ballen liggende i nettet bak Joe med hjertet

Etter at EM er over, og vi slikke sår og sol, kan det bli et pre at mesterskapet bidro til at diverse vikingsymboler, sagn, kvad og løgner blir fratatt de umenneskelige brunsvidde som misbruker Odin, Tor og Brynhild.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.