SKOLEPARTIET: Det er grunn til å minne om at skole har vært en viktig sak for Venstre siden vi opprettet folkeskolen i begynnelsen av forrige århundre, skriver Terje Breivik fra Venstre. Foto: John T. Pedersen.
SKOLEPARTIET: Det er grunn til å minne om at skole har vært en viktig sak for Venstre siden vi opprettet folkeskolen i begynnelsen av forrige århundre, skriver Terje Breivik fra Venstre. Foto: John T. Pedersen.Vis mer

Valg:

Egeland bommer om Venstre

Fordelen med en blågrønn regjering er at den nettopp kan samarbeide både til venstre og til høyre i Stortinget.

Meninger

John O. Egelands kommentar 29. juni fortjener et svar. Analysen om den forslitte frasen om Venstre som et vingleparti er for enkel å ta i bruk for en så kunnskapsrik og erfaren kommentator som ham.

Egeland har rett når han påpeker at et borgerlig flertall forutsetter at Venstre kommer over sperregrensen. Det er også med et borgerlig flertall Venstre har hatt gjennomslag for saker som er viktige for oss. Det var først med et nytt flertall i 2013 at vi fikk gjennomslag for Lærerløftet som nå har sørget for videreutdanning av om lag 6000 lærere, og vi har satt i gang 5-årig lærerutdanning. Vi har tredoblet satsingen på videreutdanning. Alt dette sa Ap nei til da de rødgrønne styrte. Å sørge for flere kloke og kunnskapsrike lærere er det viktigste vi kan gjøre for elevene og den fellesskolen vi alle er glad i. Det er også med et borgerlig flertall vi har sørget for at 50.000 barn i familier med dårlig råd nå får tilgang på gratis barnehageplass eller vesentlig lavere pris. Det er viktig for å gi disse barna en best mulig start på livet. Vi har dessuten styrket den sosiale sikkerheten til gründere og selvstendig næringsdrivende og sørget for at det nå blir mer lønnsomt å investere i småbedrifter. Det handler om å tilrettelegge for flere arbeidsplasser.

Egeland tar derimot feil når han, som en del andre, omtaler Venstres posisjon i jordbruksforhandlingene. Vår posisjon i disse forhandlingene hadde alt med norsk matproduksjon og landbrukets fremtid og ingenting med «ny strategi» å gjøre. For etter at det ble brudd i forhandlingene mellom Staten og bondeorganisasjonene, så vi at vi var nødt til å ta ansvar for å finne en løsning i en fastlåst situasjon. Det ble også klart at det var flertall på Stortinget for en økt ramme. Vi fremmet derfor vårt eget forslag som innebar at partene måtte sette seg ned igjen til forhandlingsbordet med en økt ramme og med klare føringer om at små og mellomstore bruk skulle komme bedre ut. H og FrP stemte subsidiært for Venstres forslag, og det fikk dermed flertall. Sist mandag ble det også enighet mellom staten og bondeorganisasjonene etter at de igjen satte seg ned ved forhandlingsbordet med den utvidede rammen vi foreslo.

Det ble et godt resultat, ikke minst for norsk distriktslandbruk. Hadde Ap og Sp vært villig til å komme Venstre mer i møte hva innretning, inntekter og forbrukere gjelder, kunne kanskje oppgjøret blitt enda bedre.

Egeland mener vi burde åpne for samarbeid med Arbeiderpartiet. Det handler nok mer om hans eget ståsted enn omsorg for Venstre, og han hopper bukk over det faktum at Ap først og fremst går til valg på å reversere viktige reformer som Venstre har jobbet for i denne Stortingsperioden. Det handler om alt fra modernisering av velferdsstaten til viktige reformer innenfor samferdsel som gir oss raskere utbygging av kollektivtrafikk, jernbane og vei.

Vi kan i ulike enkeltsaker samarbeide med alle partier. Men historien har vist oss at vi får størst gjennomslag for våre saker innenfor skole, miljø og småbedrifter på borgerlig side.

Egeland skriver også at «Alle vil være skolepartier, og det er heller ikke noe underskudd på næringspolitikk». Det er grunn til å minne om at skole har vært en viktig sak for Venstre siden vi opprettet folkeskolen i begynnelsen av forrige århundre. Skole er Venstres viktigste sak ved dette valget. At det er mange som vil snakke om næringslivet i valgkampen er også riktig. For oss handler det bl.a om å legge til rette for flere arbeidsplasser og flere gründere.

Vi har deltatt i ulike regjeringer utgått fra sentrum og Høyre og inngått budsjettavtaler med både Ap og FrP. Vi har vist at vi kan samarbeide både til høyre og til venstre. Fordelen med en blågrønn regjering er at den nettopp kan samarbeide både til venstre og til høyre i Stortinget.

Egeland sår tvil om en blågrønn regjering. Men vi skal altså bare tilbake til valget i 2015 hvor Venstre og KrF til sammen fikk rundt 11% prosent av stemmene mens Frp endte på 9.5 %. Uansett er det viktig at vi nå sikrer et borgerlig flertall. Alle disse 4 partiene har også slått fast at vi vil sette oss ned å snakke sammen etter valget. Det har vi gjort før. Og jeg er sikker på at vi klarer det igjen, hvis velgerne gir oss flertall til det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.