Egenbehandling for fall

Det bør ikke være nødvendig å gå til lege for den minste ting.

FLERE MEDISINER PÅ RESEPT: Det bør ikke være nødvendig å gå til lege for den minste ting, skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: Scanpix
FLERE MEDISINER PÅ RESEPT: Det bør ikke være nødvendig å gå til lege for den minste ting, skriver innleggsforfatteren. Illustrasjonsfoto: ScanpixVis mer

|||LEGEMIDLER: Det finnes en rekke reseptfrie legemidler til behandling av sykdommer og plager, men det ser ut til at denne rekken nå er i ferd med å tynnes ut. Postafen til behandling av reisesyke var i ferd med å bli reseptpliktig til bruk hos barn under 12 år, inntil Legemiddelverket snudde på hælen og likevel anbefalte at bruken var trygg. Derimot kan det hende at personer med milde til moderate muskelsmerter må belage seg på en tur til legen i fremtiden dersom betente muskler og sener roper på Zon eller Orudis.

ÅRSAKEN TIL AT Legemiddelverket kommer til å vurdere reseptstatus for disse legemidlene, er at EUs vitenskapelige legemiddelkomité har funnet en svært liten risiko for allergiske reaksjoner på huden ved eksponering for sollys. Det vil si at det har forekommet hos en av en million pasienter. Informasjon om bruken av disse legemidlene vil kunne bli like godt ivaretatt som hos legen, dersom det på apoteket hadde vært farmasøyter som stod for utleveringen av disse.

I juli i fjor ble dessuten midler mot innvollsorm hos hund og katt reseptbelagt, på bakgrunn av å unngå resistensproblematikk. Men hvor mange dyr forblir nå ubehandlet, fordi dyreeiere i verste fall lar være å ta turen til veterinæren?

DAGENS HELSE-NORGE trenger å omstille seg. Det bør ikke være nødvendig å gå til lege for den minste ting. Eller til veterinær for den saks skyld. Farmasøyter sitter inne med mye kunnskap, som kunne blitt brukt fordelaktig i slike situasjoner. Med forskrivningsrett for farmasøyter på begrensede behandlingsområder, vil en kunne få en mer effektiv helsetjeneste, og samtidig avlaste legene. Dette vil samtidig sette mer fokus på farmasøyters kompetanse, samt medføre et nærere samarbeid med leger enn man har per dags dato.
Den midlertidlige forskrivningsretten farmasøyter hadde av influensamedisinene Tamiflu og Relenza under svineinfluensa-perioden fungerte uten problemer, og viste at farmasøyter er mer enn klare for slike oppgaver.

AV BEHANDLINGER som er aktuelle kommer øyekatarr på topp. Dette er en av de vanligste årsakene til legebesøk. Forebyggende reisemedisin mot malaria, samt nevnte ormekur til hund og katt er andre alternativer. Fornying av resepter på p-piller er også en nærliggende oppgave, sett at legen har ansvaret for tilrettelegging i oppstartfasen.

Tannpleiere, jordmødre, helsesøstre og optikere kan i dag hjelpe pasienter med reseptbelagte legemidler, så hvorfor skal ikke farmasøyter som er utdannet til å bli legemiddeleksperter ha lignende oppgaver?