Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Egentlig er foreldre superhelter

Fantastisk konklusjon i ny barnebok om Alvin Pang.

SØT ENERGIBOMBE: Serien om Albin er energisk og sjarmerende i tekst og strek, men bok nummer tre er ikke fullt som morsom som de foregående. Illustrasjon fra boka
SØT ENERGIBOMBE: Serien om Albin er energisk og sjarmerende i tekst og strek, men bok nummer tre er ikke fullt som morsom som de foregående. Illustrasjon fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: «Dette er Alvin Pang. En gang ønsket han seg en lillebror. Det var en tabbe.»

Slik introduserte Endre Lund Eriksen Alvin og hans univers ved seriestarten i fjor høst. Den ønskede lillebroren ble ulykkeligvis en fremmelig lillesøster, som til alt overmål viste seg vanskelig å bli kvitt.

I årets bok får Alvin det travelt med å legge nettopp lillesøster Elvira. For Alvin har en plan. I natt skal han finne svaret på det alle små lurer på:

image: Egentlig er foreldre superhelter

Hva gjør foreldre når barna er i seng?

Fargerikt fellesskap
Eriksen skaper et moderne og fargerikt fellesskap rundt Alvin, som bor sammen med mor, stefar Freddy og Elvira. Bestevennen Adil er, likhet med Freddy, et kjærkomment ikke-vestlig innslag i den ellers så hvite, norske barnelitteraturen.

Ideen er derimot ikke fullt så originalt utviklet denne gangen. Spekulasjoner om foreldrenes tv-spilling og putekrig i nattetimene til tross. Da var det mer spenst i Nikolai Houms forslag til hva som skjer om natten i boka «Når alle sover,» som kom tidligere i år.

Barns forestillinger
Kjedelig blir det likevel ikke. Som i de tidligere bøkene handler det, på morsomt og rørende vis, om barns forestillinger, forventninger og fantasier. Eriksen gjør det sjakktrekket å la Alvin spinne videre på det han ser denne natten:

For så han egentlig bare foreldrene nakne? Tok ikke mamma på seg en kappe - en superheltkappe!

Superhelter
Olve Askims illustrasjoner er energiske, definerte og vittige. Inntrykket er likevel at også han var hvassere i de foregående bøkene, der tegningene i større grad fortalte mer, ofte mye mer, enn teksten.

Det smeller litt mindre av Alvin Pang denne gangen, men hyggelig lesning er det, og kanskje er ikke Alvins fantastiske konklusjon så gal: Egentlig er foreldre superhelter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!