- Egentlig vil vi bare gi kidsa heftig musikk mens flåtten gnager på dem

I dag kommer den første singelen til nye Turboneger. Festivalsommer neste stopp!

TRAKASSERING: «Sexual Harrassment» er navnet på den første Turboneger-plata siden bruddet med Hank von Helvete. - Vi har vært både avsendere og mottakere av trakassering, sier (fra venstre) Tony Sylvester, Thomas Seltzer, Knut Schreiner, Tommy Akerholdt og Rune Grønn. Foto: Anders Grønneberg
TRAKASSERING: «Sexual Harrassment» er navnet på den første Turboneger-plata siden bruddet med Hank von Helvete. - Vi har vært både avsendere og mottakere av trakassering, sier (fra venstre) Tony Sylvester, Thomas Seltzer, Knut Schreiner, Tommy Akerholdt og Rune Grønn. Foto: Anders GrønnebergVis mer

- Nå føles det å spille i Turboneger som å være sammen med en kompisgjeng, folk som drar i samme retning. Jeg sier ikke at det ikke var sånn i begynnelsen, men den følelsen har vært borte noen år, sier Knut Schreiner (36).

Tre års pause har åpenbart gjort bandet godt. Etter bruddet med sin karakteristiske vokalist slipper «Turboneger mark IV»
- med den britiske punkguruen Tony Sylvester på vokal - i dag singelen «You Give Me Worms». I juni kommer det rockebandets niende  studioalbum - ti kontante låter på til sammen 32 minutter - døpt «Sexual Harrassment».

- Vi er overbevist om at vi har laget en solid plate og at vi er mer vitale nå enn i 2007 og 2008. Begynte å bli lei av hele greia, og jeg tror publikum også var i ferd med å gå lei, sier Schreiner.

Kjærlighet Mange trodde Turboneger-eventyret var over da Hans-Erik Dyvik Husby - «Hank von Helvete» - takket for seg. En forespørsel om å spille på den internasjonale fanklubbens årlige sammenkomst i Hamburg i fjor fikk det likevel til å klø i fingrene. Den tidligere fanklubbpresidenten
fra London, Tony Sylvester, ble bedt om å fylle vokalistjobben.

Bandets TV-kjente bassist Thomas Seltzer forventet en mildt sagt røff mottakelse av det Hank-frie bandet.

- Istedet var det en bølge av kjærlighet som møtte oss. Folk sto og grein og kastet seg ut fra balkongene. Og så jeg som trodde de skulle pælme ting på oss, sier Seltzer, fortsatt lett betuttet over lojaliteten punkrockere over hele verden utviser overfor gruppa han startet i Follo
som tenåring.

GAMMELTURBO: La opp i 1999, gjorde comeback i 2002 og herjet på rockescener over hele verden i flere år. Hank von Helvete var bandets tredje vokalist da han fikk jobben i 1993. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet
GAMMELTURBO: La opp i 1999, gjorde comeback i 2002 og herjet på rockescener over hele verden i flere år. Hank von Helvete var bandets tredje vokalist da han fikk jobben i 1993. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet Vis mer

- I sommer står vi høyere på festivalplakatene enn noensinne, og online ser vi at fansen bare blir yngre og yngre. Turboneger er et fenomen som nekter å dø, konstaterer han.

Klassisk rock 'n roll Så hva slags Turboneger er det vi skal få oppleve på festivalscener over hele Norge i sommer? Fortsatt ser de ut som om de kommer rett fra nevekamp med sminkepungen. Fortsatt beskriver de seg med skamløse klisjeer som «Turboneger skrudd opp til elleve!» og  «Apocalypse Dudes i 3D!»

Men de famøse rumperakettene kan være en saga blott.

- Ikke at vi plutselig er blitt opptatt av å være «autentiske». Men på scenen er vi mer et klassisk, rett-fram rock 'n rollband enn vi var i 2008. På nittitallet utviklet vi et sceneshow som en reaksjon på den tidas idealer om at man ikke skulle posere eller bry seg om hvordan man så ut. Vi fyrte av pyroteknikk på bittesmå klubber og gjorde hedenske ting som å stå på kne og spille gitarsoloer. Men da vi ble så store at vi begynte å spille på arenaer ble litt av poenget borte, reflekterer Schreiner.

- Hvor mye penger kommer dere til å tjene på comebacket?

- Millioner. Men antallet millioner har aldri vært drivkraften. Det handler om pengenes kvalitet, ikke kvantitet, sier Sylvester.

- Hva er drømmespillejobben Turboneger fortsatt ikke har fått?

- Vi skulle gjerne spilt på den private øya til Khadafi, der Beyonce, Lionel Richie og Elton John fikk spille. Finnes det en russisk oligark, en arabisk prins eller en kleptoman våpenforhandler et sted som ønsker en privat opptreden, er det bare å ringe. Vi har aldri hatt noen problemer med å motta bloddiamanter som betaling, sier vokalisten.

- Men egentlig vil vi jo bare gi kidsa noe heftig musikk å høre på mens flåtten gnager i vei på dem, avslutter Seltzer.