LEDER

Hovedleder: Forbud mot eggdonasjon

Eggdonasjon bør bli lovlig

Begrunnelsene for forbudet holder ikke mål.

BØR ÅPNE: Helseminister Bent Høie (H) skal legge fram ny bioteknologilov til våren. Da bør eggdonasjon gjøres lovlig.
BØR ÅPNE: Helseminister Bent Høie (H) skal legge fram ny bioteknologilov til våren. Da bør eggdonasjon gjøres lovlig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Aftenposten har i en serie artikler rettet søkelyset mot nordmenn som drar til utlandet for å bli gravide. Årsaken er at Norge er et av få land i Europa som fortsatt forbyr eggdonasjon. Det bør det bli en slutt på nå som bioteknologiloven skal opp til ny vurdering i vår.

Å fjerne forbudet gir åpenbare goder. Kvinner som ikke kan få barn med egne egg, kan få muligheten til å bli mor. For dem som ikke er ufrivillig barnløs er det vanskelig å forstå hvilken smerte det kan innebære. Vi bør ha svært gode grunner for å forhindre kvinnene å få oppleve det moderskapet de så sterkt ønsker seg. De grunnene eksisterer ikke.

Kristelig Folkeparti er selvfølgelig mot alt som lukter av at mennesker tar kontroll over reproduksjonen. Det er guds domene. Heldigvis bruker de verdslige argumenter til å styrke sin sak. De er lettere å avkle og tilbakevise.

Til Aftenposten forteller Olaug Bollestad at eggdonasjon bør forbys av hensyn til barna som blir født på denne måten. Men dette henger ikke på greip. Det er ingenting som tyder på at barn født av eggdonasjon lider av den grunn (se fotnote 11 på side 5 i pdf) .

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer