Hovedleder: Forbud mot eggdonasjon

Eggdonasjon bør bli lovlig

Begrunnelsene for forbudet holder ikke mål.

BØR ÅPNE: Helseminister Bent Høie (H) skal legge fram ny bioteknologilov til våren. Da bør eggdonasjon gjøres lovlig.
BØR ÅPNE: Helseminister Bent Høie (H) skal legge fram ny bioteknologilov til våren. Da bør eggdonasjon gjøres lovlig.Vis mer
Meninger

Aftenposten har i en serie artikler rettet søkelyset mot nordmenn som drar til utlandet for å bli gravide. Årsaken er at Norge er et av få land i Europa som fortsatt forbyr eggdonasjon. Det bør det bli en slutt på nå som bioteknologiloven skal opp til ny vurdering i vår.

Å fjerne forbudet gir åpenbare goder. Kvinner som ikke kan få barn med egne egg, kan få muligheten til å bli mor. For dem som ikke er ufrivillig barnløs er det vanskelig å forstå hvilken smerte det kan innebære. Vi bør ha svært gode grunner for å forhindre kvinnene å få oppleve det moderskapet de så sterkt ønsker seg. De grunnene eksisterer ikke.

Kristelig Folkeparti er selvfølgelig mot alt som lukter av at mennesker tar kontroll over reproduksjonen. Det er guds domene. Heldigvis bruker de verdslige argumenter til å styrke sin sak. De er lettere å avkle og tilbakevise.

Til Aftenposten forteller Olaug Bollestad at eggdonasjon bør forbys av hensyn til barna som blir født på denne måten. Men dette henger ikke på greip. Det er ingenting som tyder på at barn født av eggdonasjon lider av den grunn (se fotnote 11 på side 5 i pdf) .

Dette er barn som får livet i gave og får muligheten til å leve gode liv med foreldre som elsker dem. At de kommer til denne verden ved hjelp av noen andres egg gjør dem ikke mer til midler for foreldrenes forlystelse enn barn født av foreldre som planlegger svangerskapet. Sett i lys av at vi allerede tillater at barn blir født ved hjelp av sæddonor framstår argumentet bare merkeligere.

Et annet argument, som også fremmes av Senterpartiets Kjersti Toppe, er at eggdonasjon skaper et skille mellom biologisk og sosial mor. Men hvorfor skulle dette være problematisk? Barna lider ikke av det, og det er vel ingen som i fullt alvor tror at mødre som ikke har brukt sitt eget arvemateriale elsker sine barn mindre av den grunn?

Toppe ser imidlertid ut til å ha en mer instrumentell grunn i tankene. Åpner vi for eggdonasjon vil det kunne åpne for surrogati og kjøp og salg av embryoer. Men at en praksis likner på andre praksiser som en ikke liker, er et svært dårlig grunnlag for å forby noe. Da må en heller ta kampen for å begrense de tingene en ikke liker direkte, framfor å la ufrivillig barnløse lide i en indirekte kamp om surrogati og kjøp og salg av embryoer.

Voksne kvinner er både i stand til å vurdere om de vil bruke andres egg for å få barn og til å vurdere om de selv vil donere bort egg. Det er på høy tid at Norge følger etter landene rundt oss og gir kvinnene disse selvsagte mulighetene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.