Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Høyres landsmøte:

Eggdonasjon er til barnas beste

Motsetningene var harde da Høyre i dag tok stilling til eggdonasjon. Partiets «ja» er argumentets seier over følelsespropaganda.

Restriktiv: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner fra Høyre innleder til om bioteknologi under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Restriktiv: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner fra Høyre innleder til om bioteknologi under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

De har tvilt og tvilt og tvilt, og tenkt og tenkt og tenkt. Det er nesten på grensa til det parodiske. Den dydige Høyre-politiker kan ikke konkludere i spørsmålet om eggdonasjon uten å ha gravd dypt i eget verdigrunnlag, og deretter tvilt lenge på hva de har funnet.

Eller, de kan i alle fall ikke konkludere uten å si at det har vært en lang reise i det politiske sjelelivet. Slikt sømmer seg ikke for medlemmer av et konservativt parti. I landsmøtets debatt om bioteknologi var det nesten en forutsetning for folk på talerstolen å si at spørsmålet er fryktelig krevende. For flere finnes ingen åpenbare svar, bare veldig mange følelser.

Det er kanskje ikke noe vi skal holde mot dem, selv om det for mer liberale tilhørere kan framstå litt i overkant. Bioteknologi er vanskelig og nært. Det angår liv, død, familie, kultur og arv. Og når teknologien sprenger grenser, og muligheten til å sette barn til verden nå gjelder grupper som tidligere ikke kunne det, er det politikken som må trekke linjen i sanden. Det er stortingsflertallet, ikke teknologien, som skal bestemme hvilke prinsipper som skal være førende for menneskers tukling med naturen.

«Det at det er vanskelig fritar oss likevel ikke fra å ta stilling», sa nestleder Jan Tore Sanner. Det har han helt rett i. Om en måneds tid er Høyre nødt til å ta stilling til stortingsmeldingen om bioteknologi, som partiet selv har lagt fram. Det er med andre ord på høy tid at tvilen krystalliserer seg til et svar.

Og med det lykkes de. Fra og med i dag er Høyre for eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, og fortsatt imot surrogati - altruistisk som kommersiell.

Selv om flere ønsket at partiet skulle gå lenger i spørsmålet om surrogati, har Høyre tatt et skritt i liberal retning. Heldigvis ble det slik. I spørsmål om eggdonasjon og assistert befruktning av enslige lot partiets delegater argumenter trumfe følelser og skråplanspropaganda. Postulater om at båndet mellom mor og barn svekkes ved eggdonasjon, ble dårlig begrunnet. Den potensielle gleden og lykken, for foreldre og barn, ble veid og funnet tyngst. Staten skal ikke lenger så i veien for folks mulighet til å sette ønskebarn til verden ved hjelp av teknologi og en villig donor.

Stortingspresident Tone W. Trøen var blant dem som gikk imot. Hun mener eggdonasjon rokker ved noe grunnleggende, nemlig at den som føder deg er både genetisk, biologisk og sosial mor. Når et egg doneres er det ikke lenger den genetiske mor som føder barnet. For Trøen og hennes meningsfeller er den genetiske strengen viktigere enn navlestrengen. Det holder ikke at vi deler familie, oppvekst og fysisk fødsel: Uklarhet i gener, kan gi identitetskriser som er så ille at det utveier verdien av selve livet et eggdonasjonsbarn kan få i gave.

Det er få som mener at gener er helt irrelevant, men hvis genetisk historiebok skal stå i veien, blir argumentet ilagt urimelig stor vekt.

Motstandere av eggdonasjon stiller merkelig høye krav til optimale utfall av menneskers liv og utgangspunkt - langt høyere krav her enn ellers. De færreste på Høyres landsmøte vil nekte folk med dårlige utgangspunkt å få barn på den normale måten. Staten skal ikke hindre mennesker å reprodusere, selv om det betyr at en rekke folk vil føde barn som får et særdeles dårlig utgangspunkt i livet, både fysisk og sosioøkonomisk.

Hvorfor et annet prinsipp skal gjelde ved assistert befruktning eller eggdonasjon, forklares ikke. Selv om eggdonasjonsbarn skulle få et litt dårligere utgangspunkt enn barn født i en optimal kjernefamilie (noe som langt ifra er gitt), betyr ikke det at risikoen skal vektes så tungt at de ikke bør få se livets lys i det hele tatt. Det å bli født inn i en familie, enten det er heterofile, homofile eller enslige du havner oss, er i Norge etter alle solemerker til barnets beste.

Høyres nye slagord handler om en bærekraftig velferd. Framover må vi snu på krona og prioritere tøffere. Debatten om eggdonasjon og assistert befrukting for enslige, har også innslag av økonomisk tilbakeholdenhet. Det er ikke urimelig å mistenke at flere motstandere av eggdonasjon er det av økonomiske framfor etiske hensyn. De vil rett og slett ikke at staten skal betale for det. Hvorfor selve inngrepet skal forbys av den grunn, besvares ikke.

Dagens vedtak vil trolig øke spenningen mellom Høyre og KrF. Den lange betenkningstiden kom tross alt av Høyres frykt for å støte fra seg en viktig samarbeidspartner i forkant av fjorårets stortingsvalg.

Men selv om avstanden mellom partiene i bioteknologiske spørsmål har økt, blir det neppe avgjørende. Den store motstanden i Høyre tatt i betraktning, er det forholdsvis enkelt for Solberg å forhandle bort eggdonasjon for å sikre seg Knut Arild Hareides gunst hvis det kniper.

SPLITTEDE MENINGER: På Høyres landsmøte i helga står blant annet surrogati og eggdonasjon på agendaen. Det er splittelser innad i partiet hva gjelder meninger rundt problemstillingene. Hva er det som gjør disse temaene så omstridte? Svarene får du her. Video: NTB Scanpix / Shutterstock / NTB / Bioteknologirådet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling