Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bioteknologi:

Eggløsningen på problemet

Høyre har nylig tvilt seg fram til nei til eggdonasjon. Debatten er over oss igjen, men et sentralt element er glemt.

BIOTEK: Høyres nestleder Jan Tore Sanner la denne uka fram prinsipprogramkomiteens forslag til resolusjon om bioteknologi. Komiteen konkluderte med et nei til eggdonasjon. Spørsmålet avgjøres endelig på Høyres landsmøte i april. <cutline_name>Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix </cutline_name>
BIOTEK: Høyres nestleder Jan Tore Sanner la denne uka fram prinsipprogramkomiteens forslag til resolusjon om bioteknologi. Komiteen konkluderte med et nei til eggdonasjon. Spørsmålet avgjøres endelig på Høyres landsmøte i april. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Takket være vår verdikonservative regjering vil norske infertile kvinner fremdeles straffes hardere enn infertile menn. I skyggen av debatten rundt eggdonasjon ligger et like relevant tema som politikerne snarest bør bryne seg på.

Nedfrysing av ubefruktede egg uten medisinsk indikasjon er heller ikke lov i Norge. Det er en skam.

Enda mer skammelig er begrunnelsene for forbudet. I oktober i 2014 stemte et flertall av Bioteknologirådets medlemmer mot å utvide dagens ordning til å gjelde friske kvinner.

Et av hovedargumentene var at mulighet for lagring av egg og eggstokkvev kan bidra til å øke presset på kvinner om å utsette graviditet.

Dette presset skal da utøves fra enkelte i kvinnens omgivelser, som for eksempel arbeidsgiver.

Det handler ikke nødvendigvis om press, men lyst og tid. Lagring av friske, ubefruktede egg gjør det mulig å forfølge andre livsmål uten å fraskrive seg muligheten til å få barn senere. Det tar tid å fullføre et lengre utdanningsløp og samtidig ha noen års arbeidserfaring før fødselspermisjonene setter inn.

Med mer tid til å bygge arbeidserfaring kan kvinner få mulighet til å komme seg ut av vikariat- og deltidskjøret som i større grad preger arbeidslivet for nyutdannede. At de i tillegg kan få barn gagner både kvinnene og samfunnet.

Med dette argumentet sier Bioteknologirådet at norske arbeidsgivere legger seg opp i sine ansattes familieplaner.

Norske yrkesaktive kvinner er privilegerte med et sett av lover og regler som sikrer deres rettigheter. Skal vi tro Kristin Skogen Lund strekker norske arbeidsgivere seg langt i å tilrettelegge for fødselspermisjon.

Unntakene er sikkert å finne, men disse bør ikke legge premissene for å forby en teknologi som kan forlenge kvinners fertile periode med flere tiår.

Å tillate frysing av egg kan gjøre at kvinner ikke kommer til det stadiet at de trenger eggdonasjon. De kan bruke egne egg i stedet. Forbudet mot frysing av egg for friske kvinner bør oppheves.

Temaet må huskes på av politikerne, men pass opp for tynne argument fra Bioteknologirådet som forkludrer debatten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling