Anmeldelse: Jan Eggum - «Hold ut, hold på»

Eggum holder ut!

Jan Eggum feirer 70 år med nytt album og jubileumskonserter.

SNART 70: Jan Eggum feirer 70 år med nytt album og jubileumskonserter i Bergen og Oslo. Foto: Bergenstrubaduren
SNART 70: Jan Eggum feirer 70 år med nytt album og jubileumskonserter i Bergen og Oslo. Foto: Bergenstrubaduren Vis mer
Publisert

«Hold ut, hold på»

Jan Eggum

Visepop

Utgitt: 2021
Plateselskap: Bergenstrubaduren / The Orchard / Musikkoperatørene

«Om livet og kjærligheten fra en eldre, viril herre.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: «Hold ut, hold på», synger Jan Eggum i tittellåten på sitt 24. album, også som en oppfordring og utfordring til seg sjøl. For det er trubaduren fra Laksevåg det handler om - en rotløs artist med et kjernepublikum og mange hjem langs veien. Som likevel lengter hjem!

Den gode pennen

«Du blir allemannseie om 30 år», fortsetter han. Men «Eggumen» er overdrevent beskjeden, og det kler en bergenser dårlig. Han har vært allemannseie i flere tiår allerede, og til og med folkekjær, blant annet fordi han gjennom snart 50 år gang på gang har vist at han har en av de aller beste pennene i bransjen. Ja, og så litt på grunn av de bløte vitsene, da. Dessuten har han demonstrert at til og med en bergenser kan være melankolsk - og ingen kanskje mer enn Eggum. I tillegg er han en ekte gitarkamerat.

Jubileum

8. desember fyller han 70 år, og det markeres med fersk memoarbok, «Så langt har alt gått bra» (med Geir Rakvaag), nytt album og jubileumskonserter med gjester i Grieghallen i Bergen (3.12) og Sentrum Scene i Oslo (på selve bursdagen). Det er hans første album siden «Alt, akkurat nå» fra 2018.

Da han fylte 60 fikk han «kjeft» av flere kritikere fordi han ga ut så mange som 20 låter på en gang. Og så var det bare de 20 første av 60 som ble gitt ut i 2011!

Til 70-årsdagen har han «besinnet seg» og landet på ti nye låter. Han forteller at han til enhver tid har mellom 20 og 50 sanger han arbeider med, og at han har plukket ut de ti beste til dette albumet. Av erfaring er det sikkert lurt å bedrive litt sjølsensur.

Geir Luedy tok produsentjobben, akkurat som han gjorde på det albumet Eggum er mest fornøyd med i egen katalog, «president» fra 2002. Luedy skaper en lun og fin stemning rundt Eggums viser og personlige tekster. Og sjøl om tekstuniverset hans har endret seg noe på disse åra, kan vi slå fast at dette er «typisk Eggum».

Kjærligheten

Det innebærer blant annet rikelige doser med sjølironi og sedvanlige observasjoner av selve livet. Kjærligheten, forelskelsen og lengselen har ingen aldersgrense og får også sin «hyllest». Og - han legger ingen ting imellom i den rørende åpningen «Glad i»: «Som eg har verkt etter å se deg / Elske som dyr eller bare ta i deg / Du vet hvor sterkt du kan leve med meg / Jeg tror ditt kyss betyr, han her e du glad i / Det e visst bare én fyr du er glad i / Og det e visst meg».

Myk mann

Han følger opp i «For første gang»: «Kjærlighetsbomba har nå slått ned / For første gang må eg bare si / Eg holder på hon her / Ja, hon må bli». I både «Alt på deg» og «Endelig» synger han om angrende eksmenn, den siste med et lykkelig utfall. De som rømmer sørover til «solas land» for å slappe av på sine gamle dager får også en hilsen i «Fortjent».

Som vanlig er tekstforfatter Eggum både finurlig og fiks. Aller best er «Der kan eg se», om hun som nyter andres fiasko. Det er likevel en myk og mild og, etter disse visetekstene å dømme, viril 70-åring vi hører her, langt unna den unge, fresende rapportøren fra «Heksedans» (1977).

Elskov og sex er en viktig del av tekstuniverset på albumet. Eggum kan få deg til å rødme også, i «Helt inn»: «Og hon er sytten år /Han er mellom hennes lår / Han e så klar / Det e like før han går i spinn / Men hon sier: vennen min / Du fåkkje gå helt inn».

Den kan leses som en advarsel til dem som nøler. Hun sa aldri ja, og se hvordan det gikk: «Liv venter på døden sin / Der må hun nok gå helt inn».

Smakfullt

Bandet Eggum benytter i studio består foruten ham sjøl på gitar og vokal av Anders Engen (trommer/perk.), Audun Erlien (bass), Thomas T. Dahl (gitar), Espen Gjeldstad Gundersen (tangenter) og Bendik Hofseth (saksofon). Særlig sistnevnte har fått en sentral plass på flere låter, og Dahls gitar får også frese litt her og der.

Denne fine gjengen sørger for et smakfullt og behagelig komp, uten at de på noe tidspunkt brøyter nytt terreng. Det kunne vært moro om de gjorde det, men kanskje også litt «rart» og til og med feil. Jan Eggum har en sterk signatur, og den blir med ham hele veien. Helt inn!

Så hold ut og hold på, Eggum. Gratulerer med 70-årsdagen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer